Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

След произшествие или при промени по автомобила - повторен технически преглед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регистрацията на превозно средство да се прекратява служебно, ако при техническия преглед се установят опасни неизправности. Това решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата.

Регистрацията на превозното средство ще бъде възстановявана служебно след успешно преминаване на технически преглед. След произшествие или при промени по автомобила ще се изисква повторен технически преглед.

Велосипеди с мотор и триколесни моторни превозни средства като АТВ-тата например, които развиват скорост над 40 километра в час, също ще трябва да минават преглед за техническа изправност. Мотопедите и превозните средства с атракционна цел също ще подлежат на проверка.

Показанията на километража ще бъдат регистрирани при всеки технически преглед, гласят още част от текстовете, а при продажба на автомобил в договора ще бъдат записвани и показанията на километража.

Депутатите удължиха с още пет години валидността на удостоверенията на таксиметровите водачи без изпит, ако заявление за преиздаване се подаде до 2 седмици преди изтичане на срока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна