Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши окончателно: Спецмагистратите ще получават бонуси

Улеснява се и командироването на съдии и прокурори

| обновено на 27.10.17 в 12:22
Снимка: Ивайло Михайлов

Магистратите в специализираните прокуратури и съдилища ще получават допълнително материално стимулиране  - това реши окончателно парламентът като прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт. 

Освен тях и магистратите в Следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и  служителите в тези структури ще получават бонуси като размерът им ще се определи по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка. Те няма да надхвърлят 6 основни месечни възнаграждения годишно. Допълнителните средства затова са предвидени в бюджета за догодина, увери председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Парламентът одобри възможността, командироването на съдиите да бъде, освен при необходимост и за не повече от 12 месеца, но и, по изключение, на незаета длъжност при запазване на условията на закона. Прокурор от друга районна прокуратура или младши прокурор със стаж над една година, може да бъде командирован и на свободна длъжност. Главният прокурор ще може да командирова прокурори и следователи от цялата страна. Парламентът прие, когато съдия, прокурор или следовател, когато е привлечен като обвиняем, съответната колегия на ВСС временно да го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство.


Командироването на съдиите и прокурорите също вече ще е по-лесно. Те ще могат да бъдат назначавани и на незаети длъжности, като се спазват определени правила. Това приеха депутатите с промените  на второ четене на Закона за съдебната власт, с които ще се отблокира работата на окръжните прокуратури.  

По време на дебата от "БСП за България" настояха за по голяма гъвкавост и гаранции, че при командироването на съдиите ще се вземе предвид и становището на общото събрание на магистратите от приемащия съд. Крум Зарков коментира:

Това необвързващо становище позволява да се включи в процеса и съдът, който ще приема командирования си колега, за да може  да е ясно за всички прозрачно, че този съд наистина има нужда от хора със съответната компетентност.

Един от вносителите на промените - депутатът от ДПС Хамид Хамид, защити тезата, че становището на общото събрание на съдиите, трябва да има само координираща роля:

Направих тези предложения с ясното съзнание, че трябва да направим нещо, за да отблокираме дейността на съдебната система, защото има прокуратури, има и съдилища в момента без нито един прокурор и без нито един съдия.

Данаил Кирилов от ГЕРБ също е на мнение, че не се ограничава самоуправлението на съдилищата:

Ако вземете най-натоварения съдия от по-долния съд и го командировате по-горе, всичкият огромен обем на неговите дела ще бъдат преразпределени на другите колеги. Те няма да искат точно този колега да бъде командирован. Нека да не абсолютизираме принципа.

Парламентът прие и временно отстраняване на съдия и прокурор или следовател да може да се прави, ако той е привлечен като обвиняем


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени