Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Токът от АЕЦ "Белене" ще бъде поне два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени

Снимка: БГНЕС

Токът от АЕЦ "Белене" ще бъде поне два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени на едро на електроенергията в Югоизточна Европа. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията за развитието на електроенергетиката до 2050-та година. 

На кръгла маса днес ще бъдат представени резултатите от три различни сценария за бъдещето на сектора, каза за "Хоризонт" Руслан Стефанов от Центъра:
Според анализа на Центъра за изследване на демокрацията, които са базирани на модели на Европейската комисия, в нито един от сценариите, макар цената да се покачва съществено, тя не достига равнища, които да позволят ефективното изграждане на нова енергийна мощност като АЕЦ "Белене". Като по-ефективният вариант за страната ни биха били възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, които да заместят въглищните мощности, които  евентуално ще бъдат изведени от експлоатация.

Според Руслан Стефанов има опасност от разминаване между стратегическата ни европейска насоченост и краткосрочното фокусиране върху мегапроекти, което може да доведе до значителни загуби и рискове за енергийната сигурност на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени