Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом е информирал Джером Пауъл, че ще бъде номиниран за следващ президент на Федералния резерв

Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом е информирал настоящия представител на Федералния резерв Джером Пауъл, че президентът Доналд Тръмп има намерение да го номинира за следващ управител на Централната банка на САЩ, съобщи "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса. Във вторник Тръмп е разговарял по телефона с Пауъл, посочи други източник, който обаче не знае какво точно са дискутирали двамата.

От Белия дом заявиха, че по-късно в четвъртък американският президент ще направи официално изявление отново неговата номинация за шефското място на Федералния резерв (около 21:00 ч. наше време). Ако номинацията бъде потвърдена от Сената, Джером Пауъл ще наследи досегашния президент на Фед Джанет Йелън, чийто четиригодишен мандат изтича в началото на февруари 2018-а година.

Икономистите и анализаторите гледат на Джером Пауъл като на продължител на досегашната предпазлива политика на Фед за постепенно затягане (повишаване) на лихвите в комбинация с поетапно редуциране на огромния финансов баланс над Фед от над 4 трлн. долара, който централната банка натрупа през годината след глобалната финансова криза посредством серия програма за "количествени улеснения" (покупки на американски държавни облигации и на ипотечно гарантирани книжа).

За разлика от настоящия президент на Фед Джанет Йелън обаче, ако Пауъл поеме нейния пост, той може да се опита да провежда и политика на известно разхлабване на финансовите правила, приети от Фед по време на кризата - позиция, която съвпада до голям степен с желанията на президента Тръмп за финансова дерегулация.

Междувременно Федералният резерв остави без промяна досегашната основна лихвена ставка в диапазона между 1,00% и 1,25%, но след края на заседанието в сряда посочи, че икономическата активност в САЩ нараства със "солидно темпо" въпреки негативния ефект на ураганите, засегнали в края на август и през септември важни щати като Тексас и Флорида. Пазарът на труда също продължава да се засилва, докато разходите на домакинствата се разширяват с "умерено темпо", а растежът на дълготрайните бизнес инвестиции се е ускорил през последните тримесечия.

Това беше изтълкувано от финансовите пазари като пореден знак, че Фед остава на пътя на още едно повишаване на федералната фондова лихва до края на годината (на последното за 2017-а година заседание през декември). Централната банка отбеляза, че цените на бензина са нараснали в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма", повишавайки общата инфлация в страната през септември, но въпреки това тя все още остава относително ниска.

След вчерашното заседание на Фед, фючърсите на федералната фонова лихва, търгувани на паричните пазари, продължават да оценяват много високо (с цели 92,3%) вероятността за вдигане на лихвената ставка с четвърт процент до диапазона между 1,25% и 1,50% на последното за годината заседание през декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна