Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Бони Петрунова е новият директор на НИМ

| обновено на 02.11.17 в 15:49

БГНЕС

Новият директор на Националния исторически музей е археологът доц. д-р Бони Петрунова. Тя ще изпълнява длъжността временно до провеждането на нов конкурс за директор. 

Доц. Петрунова заема поста на досегашния директор на музея Божидар Димитров, който се пенсионира. Утре той ще бъде отличен от министъра на културата Боил Банов за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.


Доц. Петрунова е ръководител на повече от 50 археологически експедиции и бивш заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН: 
Доволна съм, че оценката на хората, които са решили да ми предложат това място, е добра и ми е много тежко, защото изпращам любимия си учител - Божидар Димитров.

Бони Петрунова допълни, че е рано да коментира промените, които ще предприеме, но отбеляза, че музеят има готовност да започне работа по няколко реставрационни проекта: Плиска, Созопол, Черноморец-Акра. Това са готови проекти, получили одобрение от Националния институт за недвижимото културното наследство, посочи тя.

Министърът на културата Боил Банов обясни, че е избрал Петрунова заради нейния професионализъм. Двамата са работили заедно като заместник-министри на културата:
Изключителен организатор, с много добри качества да бъде ръководител, визионер, и най-вече това е човек, който работи с много сърце.

Горещи теми

Войната в Украйна