Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп номинира официално Джером Пауъл за председател на Федералния резерв

Джером Пауъл и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира официално Джером Пауъл за следващ председател на Федералния резерв, определяйки бивш директор на частен инвестиционен фонд, който обаче не е икономист, да заеме една от най-високите икономически позиции в света.

Номинацията на Пауъл стана факт на кратка церемония в "Роуз Гардън" на Белия Дом с която Тръмп сложи край на многомесечните спекулации относно това, кой ще наследи Джанет Йелън на поста управител на най-мощната и влиятелна централна банка в света.

Доналд Тръмп заяви, че Джером Пауъл е "силен, ангажиран и умен" и под неговото ръководство Фед ще провежда политика, която да спомогне за поддържането на силните икономически резултати, постигнати през настоящата година.

В кратко изявление Пауъл посочи, че ще работи, за да гарантира, че Федералният резерв ще остане бдителен и подготвен да реагира на промените на пазарите и на възникващите рискове. Той също така подчерта дългогодишната традиция по отношение на независимостта на Фед в областта на провежданата парична политика.

Ако кандидатурата ми бъде потвърдена от Сената, аз ще направя всичко, което е по силите ми, за да постигна нашите цели, възложени от Конгреса, за стабилни цени и максимална заетост, посочи Пауъл.

Джером Пауъл е част от управителния съвет на Фед от 2012-а година насам и се ползва с репутацията на центрист и спокоен отборен играч. С оглед на това участниците на финансовите пазари на "Уолстрийт" смятат, че неговата номинация представлява приемственост в провежданата настояща парична и лихвена политика.

Трябва да се има предвид, че Пауъл никога не е бил несъгласен с каквото и да било решение на Фед под ръководството на настоящия президент Джанет Йелън, чийто мандат изтича в началото на февруари догодина. Той гласува в подкрепа за решенията на Фед да повиши основния си лихвен процент на четири пъти през последните пет години и заяви многократно, че очаква лихвените ставки да продължават да се движат постепенно във възходяща траектория.

Джером Пауъл, 64-годишен адвокат, ще бъде първият председател на Федералния резерв за последните тридесет години, който няма докторска степен по икономиката. Източници близки до Фед твърдят, че Пауъл никога не е бил един от лидерите в централната банка при провежданите дискусии за бъдещата парична политика. В същото време е известно, че той е добре започнат с финансовите пазари.

По време на президентството на Буш-старши, Джером Пауъл работи в Министерството на финансите и след това стана партньор в хедж фонда Carlyle Group. Той е един от най-богатите членове на борда на Фед, като през 2014-а година неговото богатство се оценяваше между 21 и 72 млн. долара.

Инвеститори и анализатори възприемат Пауъл като малко по-слаб застъпник на прекомерната банкова регулация, отколкото Джанет Йелън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна