Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции благодарение на рекордни върхове на борсовите индекси FTSE и DAX

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на петъчната търговия благодарение на ръст на основните фонови индекси на борсите в Лондон и Франкфурт до нови рекордни върхове.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,25% към 395,95 пункта с поглед към неговия двегодишен връх от началото на месеца около 398,05 пункта. Общият европейски индекс е на път да нарасне с 0,5% в рамките на отминаващата седмица, което би представяло повишение за втора поредна седмица. Неговото нарастване обаче е ограничено от загуби във финансовия сектор, след като акциите Société Générale SA се понижават с 3,25% като реакция на по-слаби от очакваното финансови резултати на френската банка. Голямата кредитна институция от Франция отчете намаляване на тримесечната си печалба с 15% до 932 млн. евро.

В също време обаче немският фондов индекс DAX се повишава с 0,4% към нов рекорден връх от 13 505 пункта благодарение както на солидното представяне на германската икономика, така и на серия позитивни корпоративни данни, оповестени по-рано през седмицата, в т.ч. на автомобилни гиганти като BMW, Daimler и Volkswagen. Подкрепа за подемът на борсата във Франкфурт оказва и отстъплението на еврото към нива малко над 1,1600 долара, след като в началото на септември единната европейска валута поскъпна до двегодишен връх от 1,2092 щатски долара (най-високо ниво от началото на януари 2015-а година). Това понижение на еврото прави износът на немските компании по-конкурентоспособен.

Британският индекс FTSE100 също нараства с около 0,4% към 7581 пункта, като и той е на път да приключи петъчната търговия в нов исторически връх над бившия пик от 12-ти октомври около 7556 нивото. В рамките на отминаваща седмица индексът FTSE100 се повишава с близо процент след негово понижение през предходните две седмици.

Основна подкрепа за позитивното представяне на борсата в Лондон оказва рязката обезценка на британската лира след вчерашното заседание на Английската централна банка. Въпреки, че АЦБ повиши основната си лихва за пръв път от десет години насам (от 0,25% до 0,5%), последвалото нейно изявление показа, че тя не изглежда склонна да прибегне до ново скорошно вдигане на лихвените ставки. АЦБ прогнозира, че вероятно ще се наложи да повиши британската лихва с по 0,25% още на два пъти до 2020-а година до ниво от 1% (т.е. еднократни повишения на лихвата през всяка една от следващите две години).

Трябва да се има предвид, че всяка по-сериозна слабост на британската валута се отразява позитивно на търговията в Лондон, тъй като близо 75% от приходите на мултинационалните компании, влизащи в индекса FTSE100, се генерират зад граница (в чужда валута). Така например, акциите на мултинационални компании като Fresnillo PLC, Ashtead Group PLC и Diageo PLC поскъпват по време на търговията в петък съответно с 0,8%, с 1,34% и с 0,68%.

Френският фондов индекс се търгува с едва 0,08% над вчерашните нива на затваряне най-вече в резултат на солидния спад с 3,25% на акциите на френската банка Société Générale. В същото време обаче акциите на Renault поскъпват с цели 4,31%, след като френският автомобилен гигант обяви, че ще изкупи обратно част от своите акции, притежавани от френското правителство . Властите в Париж започнаха продажба на притежавания от държавата пакет акции в Renault, който е в размер на 4,73%.

Испанският индекс Ibex-35 пък се понижава с 1,18% след арестите от испанските власти на членове на бившия местен кабинет на Каталуния и очакваната днес заповед за арест на самият досегашен лидер на областта Карлес Пучдемон.

Добро повишение регистрират акциите на европейските технологични компании в резултат на доста по-добрите от очакваното тримесечни финансови резултати на американския гигант Apple Inc. Акциите на Dialog Semiconductor поскъпват с 3,4%, а на AMS - с 2,2%.

Предпазлив растеж бележат и фючърсите на трите основни фондови индекси в САЩ преди старта на днешната търговия на "Уолстрийт", като вниманието на инвеститорите е насочено към важния доклад на състоянието на американския трудов пазар през октомври (от 14:30ч. наше време). Очаква се Департаментът по труда да отчете здрав ръст на работните места, разкрити през десетия месец на годината (повишение с цели 325 хиляди ?) след отслабване на негативния ефект върху заетостта от ураганите "Харви" и "Ирма", които бяха основна причина за съкращаването на 33 хиляди трудещи се през септември. Днешен силен октомврийски доклад за заетостта вероятно ще бетонира очакваното ново повишаване на основната американска лихва на последното за годината заседание на Фед през декември.

Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се повишават с 0,19%, след като в четвъртък индексът успя да затвори търговията на "Уолстрийт" в 55-ти рекорден връх за 2017-а година. Фючърсите на широкият индекс S&P500 пък се колебаят малко над техния нов исторически връх от вчера, докато тези на технологичния индекс Nasdaq100 се повишават с 0,36% благодарение на силните финансови резултати на Apple Inc., оповестени след края на търговия в четвъртък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна