Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържество по случай Деня на народните будители се проведе в българското неделно училище в Истанбул

Снимка: Мариян Карагьозов - кореспондент на БНР в Турция

В първата неделя след празника учителите и учениците и членове на българската общност в града се събраха за тържество в училището в българската Екзархия в мегаполиса.

Директорът на образователната институция Невин Даудова припомни имената на българските възрожденци и будители, които с непреклонна воля дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнават силата на единението в името на България.

Българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов изтъкна, че това е един от най-съкровените български празници и припомни ролята в нашето Възраждане на личности като Петко Рачов Славейков и екзарх Йосиф, живели и работили и в града край Босфора. По думите му народните будители са живата и светла връзка между минало, настояще и бъдеще и гаранция, че нашият народ ще преодолее всички съдбовни изпитания и ще върви напред.

С думи на признателност към труда на учителите и насърчение към учениците се обърна вицепрезидентът на България Илияна Йотова в изпратен специален поздравителен адрес.

Възпитаниците на училището изпълниха кратка програма, а тържеството беше озвучено с химна на народните будители и други песни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна