Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН не успя да достави хуманитарна помощ за Йемен заради Саудитска Арабия и съюзници

ТАСС: Петролът от сорта Брент рязко поскъпна

Пълната блокада, наложена от Саудитска Арабия и съюзниците й, попречи на планираните за днес два полета на ООН с хуманитарна помощ за Йемен, съобщи Франс прес.
Саудитците затвориха въздушното пространство и границите на Йемен, след като в събота ракета, изстреляна от местни бунтовници, беше прехваната в опасна близост до Рияд.
ООН преговаря с коалицията за осигуряване на хуманитарен достъп до страната. Хиляди йеменци загинаха в продължаващата гражданска война и епидемията от холера. 17 милиона са зависими от доставките на храни от чужбина, а 7 милиона са непосредствено застрашени от глад.
Междувременно, петролът от сорта Брент рязко поскъпна на фона на арестите на високопоставени лица в Саудитска Арабия и авиокатастрофата на границата с Йемен. Следобед на Лондонската борса сортът "Брент" достигна 62 долара и 61 цента за барел. За последно суровината се продаваше на такава цена през ноември 2015г, предава ТАСС.

Вчера Висшият комитет за борба с корупцията на Саудитска Арабия разпореди ареста на 40 влиятелни лица, сред които членове на кралското семейство, министри, военни и бизнесмени. Същия ден при катастрофа с хеликоптер в южната част на страната загина заместник-губернаторът на провинция Асир Мансур бен Мукрин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна