Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменската армия пое отговорност за изстреляната срещу Саудитска Арабия балистична ракета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йеменската армия потвърди, че е отговорна за нападението с балистична ракета срещу летището Крал Халид в Саудитска Арабия. Генерал Азис Рашийд заяви на пресконференция, че ракетата е била "Боркан Н2" и допълни:

Призоваваме всички компании и пътници да избягват летищата в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, тъй като ги считаме за военни цели в обхвата на нашите балистични ракети. Йеменската ракета "Буркан" 2Н има обхват повече от 1500 километра. Благодарение на усилената работа на нашия изследователски екип и смелите ни мъже, които се трудят здраво, можем да разширим този обхват.

В събота Саудитска Арабия излезе с информация, че е прихванала балистична ракета, изстреляна от Йемен към едно от големите международни летища в предградията на столицата Рияд. Тя е била изстреляна от бунтовниците хути, които са във война с кралството. Според саудитския орган за гражданска авиация ракетата не е причинила никакви щети на летището и не са били възпрепятствани полети.

В понеделник коалицията, водена от Саудитска Арабия, която се сражава в Йемен, затвори сухопътните и морските граници на страната, както и летищата, като обвини Иран за изстрелването на ракетата и предупреди, че това може да се счита за акт на война.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна