Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и министрите обсъждат с Юнкер Българското европредседателство

| обновено на 08.11.17 в 13:15
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и членовете на кабинета са на посещение в Брюксел – по-малко от два месеца преди началото на Българското председателство на ЕС.
Борисов разговаря в Брюксел "на четири очи" с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По-късно към тях ще се присъединят членовете на кабинета, както и еврокомисарите, след редовния колегуим, който се провежда всяка сряда.


Срещата е рутинна и се провежда преди поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Очаква се председателят на ЕК да пристигне на визита у нас на 11-12 януари, в началото на Българското европредседателство. Юнкер смята, че България може да бъде добър медиатор по отношение интеграцията на Западните Балкани. 

Борисов и Юнкер ще обсъдят и приоритетите на Комисията за догодина, както и гледната точка на страната ни по тях. Един от ключовите ресори държи българският еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел. Там предстои доста работа.

Първата задача остава всички тези законодателни предложения, които са на масата на преговорите, да бъдат довършени От 43 инициативи 24 са законодателни, само 6 обаче са финализирани.
Безплатен безжичен интернет е програмата, която може би очакват доста български общини, а и не само български, по нея също се работи, сподели Габриел:
Там бюджетът ни е 120 милиона евро. Визираме между 6 и 8000 общини в цяла Европа за безплатен безжичен интернет на обществени места, които самите общини ще дефинират.
Репортажа на Ангелина Пискова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна