Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО остава в Афганистан колкото е необходимо

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 16 години присъствие в Афганистан НАТО е готова да остане в азиатската държава колкото е необходимо. Военните министри от Алианса, които заседаваха вчера и днес в Брюксел, утвърдиха решението да бъде увеличен с три хиляди общият брой на техните военнослужещи в Афганистан. Мисията ни ще продължи, докато е необходимо, целта е местните сили да поемат отговорност за сигурността, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг

Срещата на военните министри завърши с още едно важно решение: 
НАТО разширява командната си структура. По думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг ще бъдат създадени Атлантически и логистичен център. Така НАТО отговаря на страховете на някои свои страни-членки в Източна Европа от военен конфликт с Русия.

За първи път след края на Студената война НАТО създава нова командна структура. В случай на конфликт с Русия двата нови центъра ще могат да управляват прехвърлянето на сили през Атлантика и на континента, като по този начин улеснят отбраната на Европа. В началото на годината НАТО разположи два свои контингента от по 1000 войници в Полша и балтийските страни. 
Координацията между НАТО и ЕС е много важна и ние наистина работим тясно и активно заедно по този въпрос. Вярвам, че военната мобилност може да се превърне в истински флагман на сътрудничеството между НАТО и ЕС, коментира Столтенберг в Брюксел.
Междувременно стана ясно, че поне 20 държави от Европейския съюз биха подкрепили създаването на нов отбранителен пакт още идната седмица. Сред тях са Франция, Германия, Италия и Испания. Европейският проект предвижда мрежа от логистични пунктове, център за реагиране при извънредни ситуации и общо обучение на офицери. Важна цел е финансирането и развиването на общи оръжейни системи, което ще доведе до спестяване на разходи за дублиращи се проекти.

Все още няма решение къде ще се базират двата нови щаба на НАТО. Германия настоява логистичният център да бъде разположен на нейна територия. Португалия или Великобритания вероятно ще приемат атлантическия център. Преди следващата среща на министрите през февруари не се очаква решение за това кой и колко ще плаща за двата щаба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна