Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 са вече жертвите от земетресението, над 7 хиляди са ранените

Стотици жертви след мощното земетресение край ирано-иракската граница

Няма данни за пострадали български граждани

| обновено на 13.11.17 в 18:07
Снимка: БТА

Непрекъснато се увеличава броят на жертвите на снощното силно земетресение в Иран и Ирак. Най-малко 407 са загиналите в Иран, а девет са жертвите в Ирак. Епицентърът на труса е бил в планински район в населен предимно с кюрди регион в Ирак. Той е на 32 км югоизточно от град Халабжа, а огнището му е на дълбочина 33,9 километра.

Няма данни за пострадали български граждани след земетресението, съобщават от българските дипломатически мисии в Техеран и в Багдад. Вторичните трусове продължават, поради което не се препоръчват пътувания до района. 

Данните за силата на труса са противоречиви – според американските сеизмологични служби, той е бил с магнитуд 7,3, а според иракските – 6,5 по Рихтер. 

По сведения на жители, земното трептение е продължило около 2-3 минути и е било усетено дори и в столицата на Азербайджан, в Израел и в Турция. Стотици местни са по улиците, тъй като се опасяват от още вторични трусове. В рамките на 4 часа сеизмолозите са регистрирали 12 повторни труса с магнитуд от 3,6 до 4,7 степен, предават агенциите.

Анкара обяви, че е готова да помогне на засегнатите райони. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи помощ на Иран и Ирак за ликвидиране на последиците от земетресението. Засега Багдад не е съобщил официално дали има пострадали и разрушения на иракска територия.

В най-силно пострадалата иранска провинция Керманшах днес е обявен тридневен траур, съобщи изданието "Мехр нюз", цитирано от ТАСС.


Снимка

В турските погранични градове земетресението предизвика паника, съобщават турски медии. Няма данни за разрушения, жертви или пострадали хора. Много граждани от югоизточните окръзи на Турция обаче са прекарали нощта навън. Турция изпраща военен самолет с медицински екип, медикаменти и провизии за първа помощ в Северен Ирак. Там е Иракски Кюрдистан, бойкотиран от турските управляващи след референдума на кюрдите за независимост.

Подготвят се нови конвои с помощи.



СнимкаТрус с магнитуд 5,8  разтърси и източното крайбрежие на Япония, съобщиха от Американския институт по геология. Епицентърът му е бил източно от остров Хонсю, който е на около 360 километра от град Сендай. Засега няма информация за жертви или разрушения, както и няма данни за опасност от възникване на цунами, предаде агенция Ройтерс. 

Земетресение със сила 6,8 по Рихтер е било усетено в непосредствена близост до Сан Хосе – столицата на Коста Рика, допълват от агенцията. Епицентърът на труса е бил на 71 км югозападно от града и с дълбочина от 10 км, уточняват от Американския институт по геология.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна