Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Икономическият растеж в Европа е по-траен, но заплахата от Брекзит е разрушителна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понастоящем икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва Международният валутен фонд, но един неконтролиран Брекзит може да доведе до значително по-нисък растеж както във Великобритания, така и в рамките на еврозоната. В последния доклад "Регионални икономически перспективи", който обхваща повече от 40 страни от Германия и Великобритания до Турция и Русия, МВФ посочва, че настоящото икономическо възстановяване изглежда все по-уверено. 

Това възстановяване изглежда все по-трайно, заяви пред Ройтерс заместник-директорът на европейския департамент на МВФ Йорг Декресин при представянето на доклада.

Растежът в еврозоната е положителен за 18 поредни тримесечия, като през последно той достигна около 2,5 на сто. В същото време в много страни от Източна Европа се наблюдава растеж от около или над 3%, така че това икономическо възстановяване е не само по-всеобхватно, но и по-силно, посочи той.

В доклада "Световни икономически перспективи", който МВФ публикува преди редовната годишна среща през септември във Вашингтон, беше прогнозиран растеж на европейския регион от 2,4% през тази и от 2,1% през следващата година, но оттогава насам се промениха много неща.

Йорг Декресин заяви пред Ройтерс, че МВФ подкрепя внимателния подход на ЕЦБ за намаляване на стимулиращите мерки. Той също така отбеляза, че инфлацията оправдава увеличаването на лихвените проценти от страна на Английската централна банка за пръв път от глобалната финансова криза насам.

Според него основната несигурност на хоризонта остава свързана с Брекзит и какви търговски взаимоотношения може да сформира Великобритания с останалите 27 страни - членки на ЕС, когато тя напусне Съюза.

Декресин заяви, че МВФ продължава да очаква, че в хода на преговорите ще бъде постигнато споразумение за т.нар. "преходен период" след официалния Брекзит на 29 март 2019 година. Икономистите на Фонда не са правили каквито и да са прогнози, в случай че не бъде постигнато споразумение, но според представителят на МВФ подобен "разрушителен" Брекзит вероятно ще има доста вредно въздействие.

При такива обстоятелства ние сме загрижени, че икономическият растеж ще пострада, особено в Обединеното кралство, но и този в рамките на еврозоната. След това е възможно да станем свидетели на значително по-нисък икономически растеж, отколкото е в момента, посочи той.

Йорг Декресин обаче отбеляза колко по-позитивно е настоящото настроение, отколкото това само преди една или две години, когато все още имаше притеснения в еврозоната, че Гърция ще бъде принудена да излезе от региона на единната валута. Според представителя на МВФ предложението на френския президент Еманюел Макрон за ускоряване на интеграцията в еврозоната е важна част от този позитивизъм. Той също така даде и най-ясната подкрепа на МВФ относно плановете за преобразуване на Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда) в европейска версия на Международния валутен фонд (т.нар. "Европейския валутен фонд"). 

Подкрепяме целта. С подходяща управленска структура и силен мандат за наблюдение, Европейският валутен фонд (ЕВФ) наистина може да засили превенцията и управлението на кризи, заяви Декресин. Според него способността за вземане на бързи и решителни решения ще бъде ключова. Често еврозоната изпитваше затруднения по време на различните кризи, тъй като беше необходимо получаването на официално одобрение за конкретните мерки от многобройните национални парламенти.

Относно международната финансова подкрепа за Гърция, Йорг Декресин подчерта, че МВФ няма за цел да се оттегли от подкрепата си за Европа. Даже напротив, ние оставаме на разположение на нашите европейски акционери, за да помогнем при всяка криза, ако и когато тя се появи. Надяваме се да продължим да играем полезна роля чрез нашето наблюдение и надзор, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!