Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция се обявиха за засилване на усилията за решаване на сирийската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия и Турция смятат, че трябва да бъдат увеличени усилията за намиране на политическо уреждане на кризата в Сирия и за нормализиране на ситуацията в страната в дългосрочен план. Това стана ясно на пресконференция на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган след продължилата четири часа среща между тях в руския курорт Сочи.

Владимир Путин заяви, че работата на Русия с Турция и Иран по сирийския въпрос дава конкретни резултати и подчерта, че Москва и Анкара ще продължат да работят, за да помогнат решаването на кризата.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис също подчерта важността от по-дългосрочни усилия за мир в Сирия, намеквайки, че войските на САЩ искат да помогнат за създаване на условия за намиране на дипломатическо решение.

 В момента подкрепяни от САЩ и Русия сили се борят за отвоюване на оставащите територии под контрола на "Ислямска държава" и борбата на американските военни ще продължи, докато групировката иска да се бие, каза още Матис.

Съединените щати ще останат, докато не се активизира мирният процес под егидата на ООН, допълни американският министър на отбраната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна