Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%) и очаквания за повишение с 2 на сто. Destatis обяви и здрава възходяща ревизия на данните за първото тримесечие на годината до растеж на ценово коригирания БВП с цели 3,4% спрямо предишна оценка за експанзия от 2,9 на сто.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период беше по-голям от вноса. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие.

Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Днешните силни данни вероятно ще бъдат приветствани от канцлера Ангела Меркел на фона на водените преговори на нейния консервативен блок за съставяне на трипартийна управляваща коалиция с бизнес ориентираната партия на Свободните демократи и партията Зелените.

Този здрав подем на водещата европейска икономика обаче все още не може да доведе до ускорен инфлационен растеж. Потвърждение за това са и оповестени днес окончателни данни на Destatis, потвърждаващи експресната оценка за забавяне на растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през октомври на годишна база до 1,6% от 1,8% през септември. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се понижи рязко до 1,5% (от 2% през април).

На месечна база индексът CPI остана през октомври на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,1%.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едва 1,5% на годишна база след трайно нарастване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца, потвърждавайки по този начин предварителна оценка на Destatis. На месечна база индексът HICP се понижи през октомври с 0,1% след стагнация през септември.

Потвърдените ниски данни потвърждават, че слабата инфлация както в Германия, така и в цялата еврозона все още представлява проблем за ЕЦБ и за нейното целево ниво на инфлация в рамките на единния валутен блок от малко под 2 на сто.

Още от категорията

ЕК призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС

Европейска комисия призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените.  Еврокомисарят по правосъдието и защита на потребителите заяви: "Заедно с ЕС и властите, които следят за правата на потребителите,..

публикувано на 16.07.18 в 15:16

Спад на петролните цени в очакване на новини от срещата между Путин и Тръмп

Петролните фючърси се понижават с между 1,5% и 2,0% по време на търговията в понеделник с оглед на продължаващите сигнали за постепенно възстановяване на нарушените доставки в световен план, както и в резултат на информации, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските междинни избори. Според..

публикувано на 16.07.18 в 15:12
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Имаме всички шансове да приключим до 2021-ва предварителните подготовки за Еврозоната

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред еврогрупата, съставена от държавите-членки на еврозоната. Очакваме съгласувателно становище от еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение, което сме заявили Това каза..

публикувано на 16.07.18 в 15:05

Дойче банка прогнозира доста по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие

Дойче банка обяви в понеделник, че нейните печалби и приходи за второто тримесечие ще надхвърлят значително средните прогнози на финансовите пазари, което би представлявало добра новина за опитите на новия главен изпълнителен директор на водещата германска банка да съживи водещия германски кредитор, съобщи агенция MarketWatch. Банката..

публикувано на 16.07.18 в 14:06

НСИ: Поскъпването на транспорта и горивата доминира индекса на потребителските цени

Поскъпването на транспортните услуги и горивата доминира индекса на потребителските цени през юни спрямо май, сочат данните на Националната статистика. Дизелът и най-масовият бензин поскъпват с близо четири процента през юни спрямо месец по-рано.  При хранителните продукти се отчита общо намаление на потребителския индекс, но при някои групи..

публикувано на 16.07.18 в 13:41

Свиване на търговския излишък на еврозоната в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви през май за трети пореден месец, което е нов сигнал, че икономиката на региона е малко вероятно да отбележи добър отскок след слабото начало на годината, показват данни на Евростат. Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през май до 16,9..

публикувано на 16.07.18 в 13:29

Работодателските организации отново за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации призоваха за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи. В писмо, изпратено до браншовите организации, от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават да отпадне административното определяне на доходите, защото това увеличава сивата икономика.  В..

публикувано на 16.07.18 в 13:22