Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%) и очаквания за повишение с 2 на сто. Destatis обяви и здрава възходяща ревизия на данните за първото тримесечие на годината до растеж на ценово коригирания БВП с цели 3,4% спрямо предишна оценка за експанзия от 2,9 на сто.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период беше по-голям от вноса. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие.

Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Днешните силни данни вероятно ще бъдат приветствани от канцлера Ангела Меркел на фона на водените преговори на нейния консервативен блок за съставяне на трипартийна управляваща коалиция с бизнес ориентираната партия на Свободните демократи и партията Зелените.

Този здрав подем на водещата европейска икономика обаче все още не може да доведе до ускорен инфлационен растеж. Потвърждение за това са и оповестени днес окончателни данни на Destatis, потвърждаващи експресната оценка за забавяне на растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през октомври на годишна база до 1,6% от 1,8% през септември. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се понижи рязко до 1,5% (от 2% през април).

На месечна база индексът CPI остана през октомври на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,1%.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едва 1,5% на годишна база след трайно нарастване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца, потвърждавайки по този начин предварителна оценка на Destatis. На месечна база индексът HICP се понижи през октомври с 0,1% след стагнация през септември.

Потвърдените ниски данни потвърждават, че слабата инфлация както в Германия, така и в цялата еврозона все още представлява проблем за ЕЦБ и за нейното целево ниво на инфлация в рамките на единния валутен блок от малко под 2 на сто.

Още от категорията

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения..

публикувано на 20.01.18 в 12:26

Финансовите перспективи пред Западните Балкани, разгледани на престижният форум Euromoney

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на финансовата система. Подобна е картината и в други държави от Източна Европа. Затова техните успехи и провали бяха сред основните теми на най-престижния европейски финансов форум - Euromoney, провеждан ежегодно във Виена...

публикувано на 20.01.18 в 11:03

Високите разходи за живот в Швейцария ще станат тема за национален референдум

В Швейцария ще се проведе референдум за високите разходи за живот в страната. Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за допитване по темата. Инициативата, която носи името "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени", е подкрепена от..

публикувано на 20.01.18 в 10:55

Българските фирми със собствен уебсайт са 51%

Почти всяко трето българско предприятие ползва социалните мрежи  за популяризиране на дейността си, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Страната ни е редом със страни като Чехия, Словакия и Румъния, но е далеч от "отличниците" Малта и Дания. Според европейската статистика около 95 на сто от българските предприятия имат достъп до..

публикувано на 20.01.18 в 09:12
Пиер Московиси

Пиер Московиси: Тази година най-големият риск пред еврозоната е политическият

ИНай-големият риск пред еврозоната тази година е политическият. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси , който  защити необходимостта от създаването на поста на финансов министър на еврозоната и започването на цялостната реформа във валутния съюз тази година.  За да се стигне до..

обновено на 20.01.18 в 04:22

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция от "В-" на "В". Отчита се подобряване на икономическото състояние на страната след няколко години криза, предаде Франс прес. Новата оценка е с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

публикувано на 20.01.18 в 03:50

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46