Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%) и очаквания за повишение с 2 на сто. Destatis обяви и здрава възходяща ревизия на данните за първото тримесечие на годината до растеж на ценово коригирания БВП с цели 3,4% спрямо предишна оценка за експанзия от 2,9 на сто.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период беше по-голям от вноса. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие.

Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Днешните силни данни вероятно ще бъдат приветствани от канцлера Ангела Меркел на фона на водените преговори на нейния консервативен блок за съставяне на трипартийна управляваща коалиция с бизнес ориентираната партия на Свободните демократи и партията Зелените.

Този здрав подем на водещата европейска икономика обаче все още не може да доведе до ускорен инфлационен растеж. Потвърждение за това са и оповестени днес окончателни данни на Destatis, потвърждаващи експресната оценка за забавяне на растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през октомври на годишна база до 1,6% от 1,8% през септември. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се понижи рязко до 1,5% (от 2% през април).

На месечна база индексът CPI остана през октомври на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,1%.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едва 1,5% на годишна база след трайно нарастване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца, потвърждавайки по този начин предварителна оценка на Destatis. На месечна база индексът HICP се понижи през октомври с 0,1% след стагнация през септември.

Потвърдените ниски данни потвърждават, че слабата инфлация както в Германия, така и в цялата еврозона все още представлява проблем за ЕЦБ и за нейното целево ниво на инфлация в рамките на единния валутен блок от малко под 2 на сто.

Още от категорията

Спад на цените на петрола с близо 3% след силен ръст на седмичните петролни доставки в САЩ

Петролните фючърси се понижават с между 2,5% и 3,0%, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ ръст с 6,5 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 12-и октомври. Това представлява увеличение за четвърта поредна седмица, като данните на EIA не потвърждават аналогично проучване на..

публикувано на 17.10.18 в 17:55
Ли Къцян

Китайският премиер вижда засилващ се натиск върху икономиката в резултат на търговската война със САЩ

Китайската икономика е изправена пред нарастващ натиск и правителството ще предприеме целенасочени мерки за предотвратяване на големи колебания в растежа, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на своята визита в Европа. "Тъй като международната обстановка е сложна и нестабилна, натискът върху китайската икономика се е увеличил, но ние..

публикувано на 17.10.18 в 17:37

Спад на акциите на IMB и силен ръст на тези на Netflix след разнопосочни финансови отчети

Акциите на IMB се понижават с 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като голямата технологична компания отчете по-добри от прогнозите печалби за третото тримесечие, но по същото време и по-слаби от очакваното приходи. Негативното представяне на акциите на IBM преди началото на реалната американска търговия доведе до понижение на..

публикувано на 17.10.18 в 15:49

Прокуратурата във Франкфурт обискира централата на Opel

Прокуратурата във Франкфурт проведе обиски в централата на автомобилния гигант Opel в Рюселсхайм и в завода в Кайзерслаутерн. Компанията ще трябва да извърши принудително връщане на 100 хиляди возила заради подозрения в дизелова измама, включваща манипулиране на софтуер, отчитащ изгорелите газове на дизеловите автомобили, съобщи Ройтерс. От..

публикувано на 17.10.18 в 15:17

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс. "Да кажем, че има предпоставка ЕК да започне процедура  за нарушаване на бюджетните правила", заяви в интервю за Radio..

публикувано на 17.10.18 в 15:01

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през август с 0,5% спрямо юли, когато остана на нивото от..

публикувано на 17.10.18 в 14:03

Забавяне на британската инфлация през септември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 17.10.18 в 13:18