Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%) и очаквания за повишение с 2 на сто. Destatis обяви и здрава възходяща ревизия на данните за първото тримесечие на годината до растеж на ценово коригирания БВП с цели 3,4% спрямо предишна оценка за експанзия от 2,9 на сто.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период беше по-голям от вноса. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие.

Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Днешните силни данни вероятно ще бъдат приветствани от канцлера Ангела Меркел на фона на водените преговори на нейния консервативен блок за съставяне на трипартийна управляваща коалиция с бизнес ориентираната партия на Свободните демократи и партията Зелените.

Този здрав подем на водещата европейска икономика обаче все още не може да доведе до ускорен инфлационен растеж. Потвърждение за това са и оповестени днес окончателни данни на Destatis, потвърждаващи експресната оценка за забавяне на растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през октомври на годишна база до 1,6% от 1,8% през септември. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се понижи рязко до 1,5% (от 2% през април).

На месечна база индексът CPI остана през октомври на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,1%.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едва 1,5% на годишна база след трайно нарастване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца, потвърждавайки по този начин предварителна оценка на Destatis. На месечна база индексът HICP се понижи през октомври с 0,1% след стагнация през септември.

Потвърдените ниски данни потвърждават, че слабата инфлация както в Германия, така и в цялата еврозона все още представлява проблем за ЕЦБ и за нейното целево ниво на инфлация в рамките на единния валутен блок от малко под 2 на сто.

Още от категорията

Европейският съюз оповести бюджета си за 2018 година

След 16 часа преговори Европейският съвет и европарламентът се споразумяха за бюджета на съюза за следващата година. Обещаните средства са в размер на 160 милиарда евро.  Близо 117 милиона евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Увеличава се също финансирането за научните програми на евросъюза, земеделието и..

публикувано на 18.11.17 в 17:59

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“ в зала "Универсиада"  в столицата. 60 на сто от тях са произоводители, съобщи Йорданка Чавдарова от организаторите: Предимно малки и средни фирми от цяла България, като идеята е тук директно да покажат стоките си, есенните колекции с последни модни..

публикувано на 18.11.17 в 16:24

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи, предупреди пред "Хоризонт" Себастиан Малаби от Съвета за международни отношения във Вашингтон. Пауъл няма икономическо образование, но е считан до близък до политиката на Джанет Йелън.  Според експерта, водещата фигура в следващия борд на директорите..

публикувано на 18.11.17 в 10:38

Васил Худак: Европейската икономика изостава в конкурентоспособността си в глобален мащаб

Европейската икономика не е достатъчно конкурентна в глобален план, заяви в интервю за "Събота 150" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак . Банката е отговорна за осигуряването на финансиране по плана "Юнкер". Според Худак възходящият икономически цикъл трябва да се използва за развитието на успешен бизнес. Фондът за..

публикувано на 18.11.17 в 09:59

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане на виртуалните валути, което увеличава опасността от измами. Първичното предлагане на виртуални..

публикувано на 17.11.17 в 17:00

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от НАП

Три млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от Националната агенция за приходите. Това са суми, които според официалните отчети на фирмите, са в касите им, но реално са част от скрито счетоводство с цел избягване на данъци, обясняват от Националната агенция за приходите. Компаниите имат стимул да коригират финансовите си отчети..

публикувано на 17.11.17 в 16:17

Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България за втори пореден месец при слаб растеж в еврозоната

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност в България се сви през септември за втори пореден месец, докато строителството в еврозоната нарасна слабо за пръв път от юни насам, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато се сви с 0,2 на сто. В..

публикувано на 17.11.17 в 14:43