Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%) и очаквания за повишение с 2 на сто. Destatis обяви и здрава възходяща ревизия на данните за първото тримесечие на годината до растеж на ценово коригирания БВП с цели 3,4% спрямо предишна оценка за експанзия от 2,9 на сто.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период беше по-голям от вноса. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие.

Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Днешните силни данни вероятно ще бъдат приветствани от канцлера Ангела Меркел на фона на водените преговори на нейния консервативен блок за съставяне на трипартийна управляваща коалиция с бизнес ориентираната партия на Свободните демократи и партията Зелените.

Този здрав подем на водещата европейска икономика обаче все още не може да доведе до ускорен инфлационен растеж. Потвърждение за това са и оповестени днес окончателни данни на Destatis, потвърждаващи експресната оценка за забавяне на растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през октомври на годишна база до 1,6% от 1,8% през септември. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се понижи рязко до 1,5% (от 2% през април).

На месечна база индексът CPI остана през октомври на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,1%.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едва 1,5% на годишна база след трайно нарастване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца, потвърждавайки по този начин предварителна оценка на Destatis. На месечна база индексът HICP се понижи през октомври с 0,1% след стагнация през септември.

Потвърдените ниски данни потвърждават, че слабата инфлация както в Германия, така и в цялата еврозона все още представлява проблем за ЕЦБ и за нейното целево ниво на инфлация в рамките на единния валутен блок от малко под 2 на сто.

Още от категорията

Поевтинели са вносните краставици, доматите, картофите и зелената салата

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира поевтиняване на вносните краставици с близо 13 на сто при продажби на едро. Поевтинели са също доматите, картофите и зелената салата. На по-високи цени през изминалата седмица са се продавали ябълките, каймата и замразеното пилешко месо.

публикувано на 22.04.18 в 08:50

Общо 32 компании участваха на кариерен форум с предложения към младите българи в Германия.

Млади българи от цяла Германия се събраха в Берлин, за да се запознаят с водещи представители на българския бизнес и да научат повече за възможностите за кариерно развитие у нас. Организатор на събитието е сдружение "Български кариерен форум" - от студенти за студенти След три години във Франкфурт, за първи път в Берлин изложението да постигна..

публикувано на 21.04.18 в 16:43

Работодателите във Варненско са в протестна готовност заради цената на електроенергията от ТЕЦ „Варна”

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час. Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира в обзорното предаване „Позиция“ на..

публикувано на 21.04.18 в 15:40

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт. В рамките на плановия престой на Пети блок ще бъде извършено превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването, функционални изпитания и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Плановият ремонт ще завърши в края на май. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“..

публикувано на 21.04.18 в 11:24

М. Крутихин: Русия е обречена да има много газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани

Русия е обречена да има много природен газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани. Това заяви в специално интервю за "Хоризонт" руският експерт по геополитика и енергетика Михаил Крутихин. Вътрешният пазар в Русия няма накъде да се разширява, а на международната сцена търсенето на синьо гориво няма да се увеличава значително, смята..

публикувано на 21.04.18 в 10:23

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с младежи, които живеят в Берлин

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с български младежи, които живеят в Берлин. Целта на изложението, което се провежда за четвърта година, е да представи възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България. Форумът цели още да свърже младите професионалисти с потенциалните работодатели, за да изберат отново..

обновено на 21.04.18 в 08:51

Алън Фогуил: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година

Цената на петрола става все по-малко зависима от геополитическите фактори заради шистовия добив на Съединените щати, заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил. По думите му отношенията между Организацията на страните - износителки на петрол и Русия също няма да променят сериозно..

публикувано на 21.04.18 в 08:37