Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за нов по-висок инфлационен пик.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след скок с 0,3% през всеки един от предходните два месеца.

На годишна база инфлацията във Великобритания се повиши за втори пореден месец с 3,0% (най-солиден ръст от март 2012-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-нататъшно нарастване на инфлацията с 3,1 на сто. Трябва да се има предвид, че днешните данни са по-ниски и от прогнозата на Английската централна банка, според която британската инфлация ще достигне пик през октомври от 3,2%, преди да започне постепенно да отслабва и в рамките на тригодишен период да се върне непосредствено над целевото ниво от 2 на сто.

Британската статистика ONS отбеляза, че стабилизацията на октомврийската инфлация отразява понижението на цените на горивата, което компенсира скокът с цели 4,1% на годишна база на цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна за втори пореден месец с 2,7% на годишна база при очаквания за по-силен растеж с 2,8 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко забавяне на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за отслабване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През октомври растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до едва 4,6% (най-слаб растеж от юли 2016-а година) от повишение с 8,1% през септември. Рязко забавяне от 7,7% до 4,0% бележи повишаването на цените на импортните материали, като именно те формират около две трети от цените на входа на британските предприятия.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през октомври с 2,8% на годишна база след техен растеж с 3,3% през септември, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Днешните по-слаби от очакваното данни за потребителските и производствените цени през октомври сякаш сигнализират, че вече започва да отслабва влиянието върху инфлацията на силно обезценилата се през миналата година британската валута.

Британската лира реагира негативно на по-слабите от очакваното данни за инфлацията през октомври, понижавайки се с 0,25% към часово дъно за деня от 1,3071 щатски долара. В същото време еврото поскъпва с цели 0,66% към близо триседмичен връх от 0,8953 паунда, като единната европейска валута намира допълнителна подкрепа по време на днешната търговия от по-добрия растеж на германската икономика през третото тримесечие.

Още от категорията

Поевтинели са вносните краставици, доматите, картофите и зелената салата

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира поевтиняване на вносните краставици с близо 13 на сто при продажби на едро. Поевтинели са също доматите, картофите и зелената салата. На по-високи цени през изминалата седмица са се продавали ябълките, каймата и замразеното пилешко месо.

публикувано на 22.04.18 в 08:50

Общо 32 компании участваха на кариерен форум с предложения към младите българи в Германия.

Млади българи от цяла Германия се събраха в Берлин, за да се запознаят с водещи представители на българския бизнес и да научат повече за възможностите за кариерно развитие у нас. Организатор на събитието е сдружение "Български кариерен форум" - от студенти за студенти След три години във Франкфурт, за първи път в Берлин изложението да постигна..

публикувано на 21.04.18 в 16:43

Работодателите във Варненско са в протестна готовност заради цената на електроенергията от ТЕЦ „Варна”

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час. Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира в обзорното предаване „Позиция“ на..

публикувано на 21.04.18 в 15:40

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт. В рамките на плановия престой на Пети блок ще бъде извършено превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването, функционални изпитания и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Плановият ремонт ще завърши в края на май. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“..

публикувано на 21.04.18 в 11:24

М. Крутихин: Русия е обречена да има много газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани

Русия е обречена да има много природен газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани. Това заяви в специално интервю за "Хоризонт" руският експерт по геополитика и енергетика Михаил Крутихин. Вътрешният пазар в Русия няма накъде да се разширява, а на международната сцена търсенето на синьо гориво няма да се увеличава значително, смята..

публикувано на 21.04.18 в 10:23

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с младежи, които живеят в Берлин

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с български младежи, които живеят в Берлин. Целта на изложението, което се провежда за четвърта година, е да представи възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България. Форумът цели още да свърже младите професионалисти с потенциалните работодатели, за да изберат отново..

обновено на 21.04.18 в 08:51

Алън Фогуил: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година

Цената на петрола става все по-малко зависима от геополитическите фактори заради шистовия добив на Съединените щати, заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил. По думите му отношенията между Организацията на страните - износителки на петрол и Русия също няма да променят сериозно..

публикувано на 21.04.18 в 08:37