Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за нов по-висок инфлационен пик.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след скок с 0,3% през всеки един от предходните два месеца.

На годишна база инфлацията във Великобритания се повиши за втори пореден месец с 3,0% (най-солиден ръст от март 2012-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-нататъшно нарастване на инфлацията с 3,1 на сто. Трябва да се има предвид, че днешните данни са по-ниски и от прогнозата на Английската централна банка, според която британската инфлация ще достигне пик през октомври от 3,2%, преди да започне постепенно да отслабва и в рамките на тригодишен период да се върне непосредствено над целевото ниво от 2 на сто.

Британската статистика ONS отбеляза, че стабилизацията на октомврийската инфлация отразява понижението на цените на горивата, което компенсира скокът с цели 4,1% на годишна база на цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна за втори пореден месец с 2,7% на годишна база при очаквания за по-силен растеж с 2,8 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко забавяне на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за отслабване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През октомври растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до едва 4,6% (най-слаб растеж от юли 2016-а година) от повишение с 8,1% през септември. Рязко забавяне от 7,7% до 4,0% бележи повишаването на цените на импортните материали, като именно те формират около две трети от цените на входа на британските предприятия.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през октомври с 2,8% на годишна база след техен растеж с 3,3% през септември, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Днешните по-слаби от очакваното данни за потребителските и производствените цени през октомври сякаш сигнализират, че вече започва да отслабва влиянието върху инфлацията на силно обезценилата се през миналата година британската валута.

Британската лира реагира негативно на по-слабите от очакваното данни за инфлацията през октомври, понижавайки се с 0,25% към часово дъно за деня от 1,3071 щатски долара. В същото време еврото поскъпва с цели 0,66% към близо триседмичен връх от 0,8953 паунда, като единната европейска валута намира допълнителна подкрепа по време на днешната търговия от по-добрия растеж на германската икономика през третото тримесечие.

Още от категорията

Спад на цените на петрола с близо 3% след силен ръст на седмичните петролни доставки в САЩ

Петролните фючърси се понижават с между 2,5% и 3,0%, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ ръст с 6,5 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 12-и октомври. Това представлява увеличение за четвърта поредна седмица, като данните на EIA не потвърждават аналогично проучване на..

публикувано на 17.10.18 в 17:55
Ли Къцян

Китайският премиер вижда засилващ се натиск върху икономиката в резултат на търговската война със САЩ

Китайската икономика е изправена пред нарастващ натиск и правителството ще предприеме целенасочени мерки за предотвратяване на големи колебания в растежа, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на своята визита в Европа. "Тъй като международната обстановка е сложна и нестабилна, натискът върху китайската икономика се е увеличил, но ние..

публикувано на 17.10.18 в 17:37

Спад на акциите на IMB и силен ръст на тези на Netflix след разнопосочни финансови отчети

Акциите на IMB се понижават с 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като голямата технологична компания отчете по-добри от прогнозите печалби за третото тримесечие, но по същото време и по-слаби от очакваното приходи. Негативното представяне на акциите на IBM преди началото на реалната американска търговия доведе до понижение на..

публикувано на 17.10.18 в 15:49

Прокуратурата във Франкфурт обискира централата на Opel

Прокуратурата във Франкфурт проведе обиски в централата на автомобилния гигант Opel в Рюселсхайм и в завода в Кайзерслаутерн. Компанията ще трябва да извърши принудително връщане на 100 хиляди возила заради подозрения в дизелова измама, включваща манипулиране на софтуер, отчитащ изгорелите газове на дизеловите автомобили, съобщи Ройтерс. От..

публикувано на 17.10.18 в 15:17

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс. "Да кажем, че има предпоставка ЕК да започне процедура  за нарушаване на бюджетните правила", заяви в интервю за Radio..

публикувано на 17.10.18 в 15:01

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през август с 0,5% спрямо юли, когато остана на нивото от..

публикувано на 17.10.18 в 14:03

Забавяне на британската инфлация през септември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 17.10.18 в 13:18