Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за нов по-висок инфлационен пик.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след скок с 0,3% през всеки един от предходните два месеца.

На годишна база инфлацията във Великобритания се повиши за втори пореден месец с 3,0% (най-солиден ръст от март 2012-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-нататъшно нарастване на инфлацията с 3,1 на сто. Трябва да се има предвид, че днешните данни са по-ниски и от прогнозата на Английската централна банка, според която британската инфлация ще достигне пик през октомври от 3,2%, преди да започне постепенно да отслабва и в рамките на тригодишен период да се върне непосредствено над целевото ниво от 2 на сто.

Британската статистика ONS отбеляза, че стабилизацията на октомврийската инфлация отразява понижението на цените на горивата, което компенсира скокът с цели 4,1% на годишна база на цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна за втори пореден месец с 2,7% на годишна база при очаквания за по-силен растеж с 2,8 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко забавяне на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за отслабване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През октомври растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до едва 4,6% (най-слаб растеж от юли 2016-а година) от повишение с 8,1% през септември. Рязко забавяне от 7,7% до 4,0% бележи повишаването на цените на импортните материали, като именно те формират около две трети от цените на входа на британските предприятия.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през октомври с 2,8% на годишна база след техен растеж с 3,3% през септември, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Днешните по-слаби от очакваното данни за потребителските и производствените цени през октомври сякаш сигнализират, че вече започва да отслабва влиянието върху инфлацията на силно обезценилата се през миналата година британската валута.

Британската лира реагира негативно на по-слабите от очакваното данни за инфлацията през октомври, понижавайки се с 0,25% към часово дъно за деня от 1,3071 щатски долара. В същото време еврото поскъпва с цели 0,66% към близо триседмичен връх от 0,8953 паунда, като единната европейска валута намира допълнителна подкрепа по време на днешната търговия от по-добрия растеж на германската икономика през третото тримесечие.

Още от категорията

ЕК призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС

Европейска комисия призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените.  Еврокомисарят по правосъдието и защита на потребителите заяви: "Заедно с ЕС и властите, които следят за правата на потребителите,..

публикувано на 16.07.18 в 15:16

Спад на петролните цени в очакване на новини от срещата между Путин и Тръмп

Петролните фючърси се понижават с между 1,5% и 2,0% по време на търговията в понеделник с оглед на продължаващите сигнали за постепенно възстановяване на нарушените доставки в световен план, както и в резултат на информации, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските междинни избори. Според..

публикувано на 16.07.18 в 15:12
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Имаме всички шансове да приключим до 2021-ва предварителните подготовки за Еврозоната

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред еврогрупата, съставена от държавите-членки на еврозоната. Очакваме съгласувателно становище от еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение, което сме заявили Това каза..

публикувано на 16.07.18 в 15:05

Дойче банка прогнозира доста по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие

Дойче банка обяви в понеделник, че нейните печалби и приходи за второто тримесечие ще надхвърлят значително средните прогнози на финансовите пазари, което би представлявало добра новина за опитите на новия главен изпълнителен директор на водещата германска банка да съживи водещия германски кредитор, съобщи агенция MarketWatch. Банката..

публикувано на 16.07.18 в 14:06

НСИ: Поскъпването на транспорта и горивата доминира индекса на потребителските цени

Поскъпването на транспортните услуги и горивата доминира индекса на потребителските цени през юни спрямо май, сочат данните на Националната статистика. Дизелът и най-масовият бензин поскъпват с близо четири процента през юни спрямо месец по-рано.  При хранителните продукти се отчита общо намаление на потребителския индекс, но при някои групи..

публикувано на 16.07.18 в 13:41

Свиване на търговския излишък на еврозоната в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви през май за трети пореден месец, което е нов сигнал, че икономиката на региона е малко вероятно да отбележи добър отскок след слабото начало на годината, показват данни на Евростат. Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през май до 16,9..

публикувано на 16.07.18 в 13:29

Работодателските организации отново за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации призоваха за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи. В писмо, изпратено до браншовите организации, от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават да отпадне административното определяне на доходите, защото това увеличава сивата икономика.  В..

публикувано на 16.07.18 в 13:22