Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за нов по-висок инфлационен пик.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след скок с 0,3% през всеки един от предходните два месеца.

На годишна база инфлацията във Великобритания се повиши за втори пореден месец с 3,0% (най-солиден ръст от март 2012-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-нататъшно нарастване на инфлацията с 3,1 на сто. Трябва да се има предвид, че днешните данни са по-ниски и от прогнозата на Английската централна банка, според която британската инфлация ще достигне пик през октомври от 3,2%, преди да започне постепенно да отслабва и в рамките на тригодишен период да се върне непосредствено над целевото ниво от 2 на сто.

Британската статистика ONS отбеляза, че стабилизацията на октомврийската инфлация отразява понижението на цените на горивата, което компенсира скокът с цели 4,1% на годишна база на цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна за втори пореден месец с 2,7% на годишна база при очаквания за по-силен растеж с 2,8 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко забавяне на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за отслабване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През октомври растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до едва 4,6% (най-слаб растеж от юли 2016-а година) от повишение с 8,1% през септември. Рязко забавяне от 7,7% до 4,0% бележи повишаването на цените на импортните материали, като именно те формират около две трети от цените на входа на британските предприятия.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през октомври с 2,8% на годишна база след техен растеж с 3,3% през септември, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Днешните по-слаби от очакваното данни за потребителските и производствените цени през октомври сякаш сигнализират, че вече започва да отслабва влиянието върху инфлацията на силно обезценилата се през миналата година британската валута.

Британската лира реагира негативно на по-слабите от очакваното данни за инфлацията през октомври, понижавайки се с 0,25% към часово дъно за деня от 1,3071 щатски долара. В същото време еврото поскъпва с цели 0,66% към близо триседмичен връх от 0,8953 паунда, като единната европейска валута намира допълнителна подкрепа по време на днешната търговия от по-добрия растеж на германската икономика през третото тримесечие.

Още от категорията

Европейският съюз оповести бюджета си за 2018 година

След 16 часа преговори Европейският съвет и европарламентът се споразумяха за бюджета на съюза за следващата година. Обещаните средства са в размер на 160 милиарда евро.  Близо 117 милиона евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Увеличава се също финансирането за научните програми на евросъюза, земеделието и..

публикувано на 18.11.17 в 17:59

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“ в зала "Универсиада"  в столицата. 60 на сто от тях са произоводители, съобщи Йорданка Чавдарова от организаторите: Предимно малки и средни фирми от цяла България, като идеята е тук директно да покажат стоките си, есенните колекции с последни модни..

публикувано на 18.11.17 в 16:24

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи, предупреди пред "Хоризонт" Себастиан Малаби от Съвета за международни отношения във Вашингтон. Пауъл няма икономическо образование, но е считан до близък до политиката на Джанет Йелън.  Според експерта, водещата фигура в следващия борд на директорите..

публикувано на 18.11.17 в 10:38

Васил Худак: Европейската икономика изостава в конкурентоспособността си в глобален мащаб

Европейската икономика не е достатъчно конкурентна в глобален план, заяви в интервю за "Събота 150" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак . Банката е отговорна за осигуряването на финансиране по плана "Юнкер". Според Худак възходящият икономически цикъл трябва да се използва за развитието на успешен бизнес. Фондът за..

публикувано на 18.11.17 в 09:59

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане на виртуалните валути, което увеличава опасността от измами. Първичното предлагане на виртуални..

публикувано на 17.11.17 в 17:00

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от НАП

Три млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от Националната агенция за приходите. Това са суми, които според официалните отчети на фирмите, са в касите им, но реално са част от скрито счетоводство с цел избягване на данъци, обясняват от Националната агенция за приходите. Компаниите имат стимул да коригират финансовите си отчети..

публикувано на 17.11.17 в 16:17

Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България за втори пореден месец при слаб растеж в еврозоната

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност в България се сви през септември за втори пореден месец, докато строителството в еврозоната нарасна слабо за пръв път от юни насам, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато се сви с 0,2 на сто. В..

публикувано на 17.11.17 в 14:43