Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за нов по-висок инфлационен пик.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след скок с 0,3% през всеки един от предходните два месеца.

На годишна база инфлацията във Великобритания се повиши за втори пореден месец с 3,0% (най-солиден ръст от март 2012-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-нататъшно нарастване на инфлацията с 3,1 на сто. Трябва да се има предвид, че днешните данни са по-ниски и от прогнозата на Английската централна банка, според която британската инфлация ще достигне пик през октомври от 3,2%, преди да започне постепенно да отслабва и в рамките на тригодишен период да се върне непосредствено над целевото ниво от 2 на сто.

Британската статистика ONS отбеляза, че стабилизацията на октомврийската инфлация отразява понижението на цените на горивата, което компенсира скокът с цели 4,1% на годишна база на цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна за втори пореден месец с 2,7% на годишна база при очаквания за по-силен растеж с 2,8 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко забавяне на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за отслабване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През октомври растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до едва 4,6% (най-слаб растеж от юли 2016-а година) от повишение с 8,1% през септември. Рязко забавяне от 7,7% до 4,0% бележи повишаването на цените на импортните материали, като именно те формират около две трети от цените на входа на британските предприятия.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през октомври с 2,8% на годишна база след техен растеж с 3,3% през септември, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Днешните по-слаби от очакваното данни за потребителските и производствените цени през октомври сякаш сигнализират, че вече започва да отслабва влиянието върху инфлацията на силно обезценилата се през миналата година британската валута.

Британската лира реагира негативно на по-слабите от очакваното данни за инфлацията през октомври, понижавайки се с 0,25% към часово дъно за деня от 1,3071 щатски долара. В същото време еврото поскъпва с цели 0,66% към близо триседмичен връх от 0,8953 паунда, като единната европейска валута намира допълнителна подкрепа по време на днешната търговия от по-добрия растеж на германската икономика през третото тримесечие.

Още от категорията

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения..

публикувано на 20.01.18 в 12:26

Финансовите перспективи пред Западните Балкани, разгледани на престижният форум Euromoney

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на финансовата система. Подобна е картината и в други държави от Източна Европа. Затова техните успехи и провали бяха сред основните теми на най-престижния европейски финансов форум - Euromoney, провеждан ежегодно във Виена...

публикувано на 20.01.18 в 11:03

Високите разходи за живот в Швейцария ще станат тема за национален референдум

В Швейцария ще се проведе референдум за високите разходи за живот в страната. Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за допитване по темата. Инициативата, която носи името "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени", е подкрепена от..

публикувано на 20.01.18 в 10:55

Българските фирми със собствен уебсайт са 51%

Почти всяко трето българско предприятие ползва социалните мрежи  за популяризиране на дейността си, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Страната ни е редом със страни като Чехия, Словакия и Румъния, но е далеч от "отличниците" Малта и Дания. Според европейската статистика около 95 на сто от българските предприятия имат достъп до..

публикувано на 20.01.18 в 09:12
Пиер Московиси

Пиер Московиси: Тази година най-големият риск пред еврозоната е политическият

ИНай-големият риск пред еврозоната тази година е политическият. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси , който  защити необходимостта от създаването на поста на финансов министър на еврозоната и започването на цялостната реформа във валутния съюз тази година.  За да се стигне до..

обновено на 20.01.18 в 04:22

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция от "В-" на "В". Отчита се подобряване на икономическото състояние на страната след няколко години криза, предаде Франс прес. Новата оценка е с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

публикувано на 20.01.18 в 03:50

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46