Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".
Свързани новини

Зденка Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най-важен е българският език

Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този основен проблем – проблемът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме признати за национално малцинство и ни се полагат всички права, които са ни..

обновено на 14.11.17 в 10:26
Още от категорията

Десетки родители от Стара Загора се обявиха срещу насилието над деца в детски градини и училища

Десетки родители се събраха в централния парк „Пети октомври“ в Стара Загора в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Не на насилието над деца в детски градини и училища“. Протестиращите настояват за мандатност на директорите в образователната..

публикувано на 24.02.18 в 12:56

В Ямбол се провежда Международният маскараден фестивал „Кукерландия”

В Ямбол се провежда 19-ят  Международен маскараден фестивал „Кукерландия”. В конкурсната програма са включени близо 80 кукерски групи от всички краища на страната. С гръмотевично кукерско хоро започна състезателното дефиле на маскарадните групи в..

публикувано на 24.02.18 в 12:39

Арестуваха бившия генерален прокурор на Узбекистан по обвинение в рекет

Бившият генерален прокурор на Узбекистан Рашид Кадиров е арестуван по обвинение в рекет, превишаване на служебните пълномощия и взимане на подкупи, предаде ТАСС.  Кадиров е бил член на конституционния съд на страната, а  преди това е работил и в..

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Разкриха мрежа за проституция в Банско

Полицията в Благоевград разкри мрежа за проституция в Банско. При акцията са задържани четирима души, а в две заведения са открити общо 20 момичета, които са предлагали сексуални услуги срещу заплащане. Главният секретар на МВР Младен Маринов разкри..

публикувано на 24.02.18 в 12:35

Съветът за сигурност на ООН отложи за днес гласуването на резолюцията за примирие в Сирия

21 цивилни загинаха при въздушни  удари в конфликтния сирийски район Източна Гута, предаде Франс прес. Съобщението за жертвите идва на фона на очакваното по-късно днес гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за примирие в района...

обновено на 24.02.18 в 12:34

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин. Недоволството е защото пътят, който е проектиран преди десетилетия, не може да поеме засиления трафик.  Протестиращите потеглиха пеш по познат маршрут на 4 километра от Видин и така..

публикувано на 24.02.18 в 12:14

БЛС решава дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Със 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса е постигнато  увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, по част от които работят общинските болници. Това е заложено в бъдещия Рамков договор с касата. На събора на Българския лекарски съюз днес се..

обновено на 24.02.18 в 11:49