Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".
Свързани новини

Зденка Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най-важен е българският език

Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този основен проблем – проблемът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме признати за национално малцинство и ни се полагат всички права, които са ни..

обновено на 14.11.17 в 10:26
Още от категорията

Академичният съвет на СУ обсъди казуса с болница „Лозенец“

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поиска повече яснота за процедурата по превръщане на болница "Лозенец" в национална педиатрия. Болницата е учебна база на Факултета по медицина към университета, а преди няколко..

публикувано на 12.12.18 в 20:52

ЕК отпуска 71 млн. евро за подобряване на Спешната помощ в България

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро от фондовете за сближаване, за да се подобри спешната здравна помощ у нас. Средствата ще бъдат използвани за преоборудване на всичките 237 звена на спешната помощ в България...

публикувано на 12.12.18 в 20:42

Прокуратурата разглежда нападението в Страсбург като терористичен акт

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора,..

обновено на 12.12.18 в 19:46

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в..

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени..

публикувано на 12.12.18 в 18:18

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000..

публикувано на 12.12.18 в 17:57

Изгоря автобус на градския транспорт във Велинград

Автобус на градския транспорт във Велинград изгоря напълно. В превозното средство не е имало хора, съобщава БГНЕС. Автобусът е изпълнявал редовен курс по основната..

публикувано на 12.12.18 в 17:50