Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".
Свързани новини

Зденка Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най-важен е българският език

Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този основен проблем – проблемът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме признати за национално малцинство и ни се полагат всички права, които са ни..

обновено на 14.11.17 в 10:26
Още от категорията
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да..

публикувано на 22.09.18 в 02:14
Манюел Валс

Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона

Бившият френски премиер Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона, който е негов роден град, съобщава "Либерасион". В момента той е депутат във френския парламент.  Манюел Валс многократно се е изказвал срещу сепаратизма, в подкрепа..

публикувано на 22.09.18 в 02:12

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата..

публикувано на 22.09.18 в 01:44

Задържаха иманяр на "Петолъчката"

Иманяр от Котел е бил задържан на пътен възел "Петолъчката" при съвместна специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и сливенските криминалисти. Операцията по задържането му е била под надзора на Окръжна прокуратура Сливен...

публикувано на 22.09.18 в 01:35

Съдиите в Сандански не искат да гледат делата и мерките на нападателите от Роженския манастир

Делата и мерките на задържаните за нападението над свещеник и опита за обир в Роженския манастир ще се гледат от Районен съд - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.  Всички съдии от Районен съд - Сандански са си направили самоотвод..

публикувано на 22.09.18 в 01:26