Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".
Свързани новини

Зденка Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най-важен е българският език

Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този основен проблем – проблемът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме признати за национално малцинство и ни се полагат всички права, които са ни..

обновено на 14.11.17 в 10:26
Още от категорията

Българи и сърби заедно ще изкачат връх Руй

Българи и сърби за девети път ще изкачват днес заедно връх Руй. Проявата е под мотото "Традиция за бъдеще" и е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските..

публикувано на 23.06.18 в 04:55
Антониу Гутериш

Гутериш призова за деескалация в югозападна Сирия

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавно прекратяване на военната ескалация в югозападна Сирия.  Тази седмица армията на президента Башар Асад извърши поредица от офанзиви в контролирани от бунтовници райони.  Гутериш е..

публикувано на 23.06.18 в 03:57

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта,..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по..

публикувано на 23.06.18 в 01:21
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация

Северна и Южна Корея се договориха за среща на разделени семейства

За първи път от три години Северна и Южна Корея се договориха за събирания на разделени от Корейската война семейства.  Срещите ще бъдат в края на август в севернокорейския курорт Кунган, известен като Диамантената планина. Договорката е част от..

публикувано на 23.06.18 в 01:08
Контраадмирал Митко Петев

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили. Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще..

публикувано на 23.06.18 в 01:00