Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".
Свързани новини

Зденка Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най-важен е българският език

Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този основен проблем – проблемът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме признати за национално малцинство и ни се полагат всички права, които са ни..

обновено на 14.11.17 в 10:26
Още от категорията

В Ню Йорк започна дело срещу Кристо

В нюоркски съд днес започна дело срещу родения в България световно известен художник Кристо и "Смитсониън" - фондацията, която управлява Националните музеи на Съединените щати, заради нарушени авторски права на фотограф, предаде Ройтерс. Ищецът..

публикувано на 22.11.17 в 00:21

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

Няма опасност за здравето на хората в България, обявиха от здравното ни министерство по повод информацията от Русия за радиоактивен облак с рутений-106, преминал над страната ни.  Според експертите стойностите, публикувани на страницата на..

обновено на 21.11.17 в 18:48
Холандия Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат ЕАЛ заради преместването й от Лондон в Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат Европейската агенция по лекарствата заради преместването й от Лондон в Амстердам, предаде Франс прес. Това се очаква да стане въпреки задоволството, което изпълнителният директор на агенцията Гуидо Раси изрази..

публикувано на 21.11.17 в 18:15

Съдебен медик на процеса в Кечкемет обвинява 10 българи и един афганистанец в жестокост към мигрантите

Ужасяващи експертни оценки даде съдебен медик на процеса в унгарския град Кечкемет срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени че са престъпна група трафиканти на хора, отговорна за смъртта на 71 бежанци, намерени мъртви в камион на автомагистрала в..

публикувано на 21.11.17 в 18:13

Стотици френски шофьори на камиони блокираха основни пътни артерии на границите на Франция

Стотици френски шофьори на камиони блокираха днес основни пътни артерии на границата на Франция с Белгия, Люксембург, Германия, Италия и Испания. Протестът е срещу изключването на пътните превози от новата европейска директива за командированите..

публикувано на 21.11.17 в 18:07

Петима души са в ареста след акция на специализираната прокуратура и ГДБОП

Петима души са в ареста за 24 часа след акция на специализираната прокуратура и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу организирана престъпна група, занимавала се повече от година с рекет.  Акцията се е провела на територията на..

публикувано на 21.11.17 в 18:04

Александър Урумов в Деня на християнското семейство: Не можем без духовни ориентири

В Деня на христианското семейство Александър Урумов от Сдружението за християнска култура и ценности призова да не губим духовните ориентири: Докъде сме се докарали - това си е наша заслуга и наша слабост. Децата са най-голямата ни отговорност...

публикувано на 21.11.17 в 17:59