Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева пристигна на официално посещение в Кувейт

| обновено на 15.11.17 в 07:20
Снимка: Валерия Николова
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пристигна на официално посещение в Кувейт, най-дългогодишения партньор на България сред арабските държави от Залива.

По време на визитата си тя ще се срещне с министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак, с външния министър шейх Сабах Ал-Халид и с министъра на финансите Анас Халид, с които ще обсъди ситуацията в Залива и ролята на арабската държава като балансиращ фактор в региона. В сряда Захариева ще се срещне с представители на българската общност в Кувейт.

Визитата на министър Захариева се осъществява в сложен за региона политически момент на продължаваща кризата в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, предизвикана от разногласията с Катар. Ескалира напрежението и в отношенията на арабските държави от Залива с Иран. Именно ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор за намиране на решение на кризата в региона ще бъде обсъдена днес по време на интензивните срещи на българския първи дипломат с представители на кувейтското правителство.

Въпреки традиционно добрите двустранни отношения български външен министър не е посещавал Кувейт от дълго време, а предстоящата година дава възможност за по-интензивни контакти поради няколко причини: кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива и факта, че страната поема непостоянното си членство в Съвета за сигурност на ООН по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В Кувейт живеят и работят около 1000 български специалисти, много от които са медици, голям е и броят на смесените бракове. По покана на българското посолство в Кувейт те ще имат възможност да се срещнат днес с министър Захариева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна