Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще представи доклада за България по механизма за сътрудничество и проверка

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) ще обяви доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Очаква се документът да оповести напредъка на двете страни по отношение на правосъдната реформа.

Сигналите, които се изпращат към България, са противоречиви. На съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов миналата седмица председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че се очаква един много добър доклад.

Казаното от него обаче е в противоречие с изразената позиция на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова. Преди визитата си в София миналия месец тя каза, че има още работа, особено в областта на наказателното правосъдие, както и за създаването на система, която да е достатъчно ефективна в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. По време на посещението си в България тя уточни, че при всяка среща с главния прокурор Сотир Цацаров получава от него убедителни знаци за напредък по отношение на прокуратурата и нейните структури.

След това виждам фактите, цифрите, резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е толкова прекрасно, добави тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна