Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо понижение на заетостта във Великобритания от две години насам

Трудово заетите във Великобритания се понижи през трите месеца до края на септември за пръв път от две години насам, тъй като броят на хората, отпаднали от работната сила се увеличи значително, показват данни на официалната британска статистика ONS, които подсказват за наличието на слабост в доскоро прегряващият трудов пазар на Острова.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на септември стабилизира в рекордното дъно от 4,3% (най-ниска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам и по точно от периода март - май 1975-а година, когато тя беше на ниво от 4,2%).

Въпреки това обаче общият брой на заетите британци се понижи през периода юли - септември с 14 000, като ONS посочи, че това представлява първо намаляване на заетостта от октомври 2016-а година насам и най-солиден спад от периода април - юни на 2015-а година. По този начин броят на трудово заетите британци се понижи в рамките на третото тримесечие с 14 хиляди до 32,06 милиона, но спрямо година по-рано (спрямо третото тримесечие на 2016-а) техният брой се увеличи с 279 хиляди.

В същото време броят на британците без работа се понижи през трите месеца до септември включително със 182 000 спрямо година по-рано и с 59 000 спрямо предходните три месеца, достигайки 1,42 милиона.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се повишиха през октомври с 1100 след тяхно повишение с 2600 през септември (ревизия от предишна оценка на ONS за повишение с 1700).

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на септември с 2,2% на годишна база след растеж с 2,3% през предишните три месеца, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през септември с 3,0%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през юли - септември с 0,5% спрямо година по-рано.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на септември с 2,2% след аналогичен растеж през предходните три месеца. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на септември общите доходи нараснаха на годишна база с 2,2%, но реалното заплащане на труда (отчитайки инфлацията) се сви с 0,6% спрямо септември 2016-а година.

Днешните данни са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки все още здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Паундът реагира негативно на данните на ONS, парирайки сутрешното си поскъпване до 1,3213 щатски долара и вече се търгува около 1,3160 областта. В същото време еврото поскъпна до нов 4-седмичен връх от 0,9012 паунда с поглед към неговите важни бивши върхове от 12-ти и 20-ти октомври около 0,9021/32 нивата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна