Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписката за оставка на председателя на парламента беше внесена официално

| обновено на 16.11.17 в 11:03
Снимка: БГНЕС

88 депутати от БСП и ДПС се включиха в подписката за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. Тя беше внесена официално в парламента.

При третия опит днес парламентът успя да събере необходимите 121 гласа и да започне работа с половин час закъснение. Причината беше бойкотът на депутатите от БСП, които отказаха да влязат в зала в знак на протест срещу вчерашното изгонване на лидера им Корнелия Нинова и съпартиеца Антон Кутев.

Народните представители от ДПС също не се регистрираха първоначално. Успешният трети опит за кворум беше посрещнат с аплодисменти.

Има кворум. Благодаря ви колеги, осигурихте ми възможност да ви направя едно съобщение. Уважаеми народни представители, във връзка с наложената на народния представител Антон Кутев дисциплинарна мярка, след преглеждане на експресната стенограма от заседанието, променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев, от отстраняване от две заседания на отстраняване от едно заседание, каза председателят на парламента Димитър Главчев.

Намаленото наказание на Кутев е инициатива на председателя на парламента, коментира в кулоарите на Народното събрание засегнатият депутат от левицата. Той отново оспори решението на председателя, което доведе до искането на БСП за оставката на Главчев.

Това е самоинициатива на Главчев, не е по моя молба. Лично аз смятам, че и двете наказания, моето и на Корнелия Нинова бяха абсолютно безсмислени, даже моето не е толкова, колкото на Корнелия. Не можеш да изгониш лидера на опозицията от зала и то за това, че говори някои неща, които са абсолютно очевидни. Това, което трябваше да се направи в този момент, е да си подаде оставката, нищо друго не може да се направи днес според мен.

БСП няма да влезе в пленарна зала, докато председателят на Народното събрание Димитър Главчев не подаде оставка, стана ясно от думите на заместник-председателя на групата на социалистите  Жельо Бойчев.

И ДПС се присъедини към подписката на социалистите за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев.

А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта:

Всеки ден досега е било така, от учредяването на това Народно събрание, особено, когато се сформира мнозинството с националисти се включиха националисти във властта без да има нужда от тях.

Движението за права и свободи не е отговорно за кворума в Народното събрание, заяви заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид. Той използва думи на премиера Бойко Борисов от времето, когато ГЕРБ беше в опозиция:

Не идват на работа, защото кворумът е задължение на управляващите. Тези, които искат да управляват, са длъжни да го осигурят, цитирам премиера Бойко Борисов. Ако не могат да съберат кворум, да си ходят и да правим едни предсрочни избори. Това са негови думи. Да му е честит третият коалиционен партньор, господин Марешки. Господин Борисов сигурно се чувства страхотно, когато един обвиняем крепи тази коалиция.

В парламента депутатите приемат промени в Закона за концесиите без участието на БСП и ДПС, които отказаха да влязат в залата. 

Депутатите очакват следобед изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров за действията на прокуратурата срещу паралелния износ на лекарства. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна