Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на британските продажби на дребно през октомври, но при първи техен спад на годишна база от 2013 година насам

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха малко по-добър от очакваното отскок през октомври, парирайки част от спада през септември, но спрямо година по-рано те се понижиха за пръв път от повече от четири години насам, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през октомври с 0,3% на месечна база при прогноза за по-скромно повишение с 0,1% след понижение с 0,7% през септември (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,8%).

Британската статистика отбеляза, че малко по-силните данни са в резултат на доста силен ръст с 3,1% на продажбите в магазините за стоки "втора ръка", които включват и аукционните къщи, както и дилърите на антики. В същото време са отчетени по-слаби продажби на дрехи и на обувни принадлежности с оглед на необичайно топлото време през октомври.

Продажбите на дребно на годишна база се понижиха с 0,3% (спрямо октомври 2016) след растеж с 1,3% през септември (възходяща ревизия от повишение с 1,2%). Въпреки, че очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силен спад с 0,6 на сто, това представлява първо понижение на продажбите на дребно на годишна база от март 2013-а година насам. Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се повишиха на месечна база с 0,1%, но също отбелязаха спад с 0,3% на годишна база.

Британската лира реагира позитивно на малко по-добрите от очакваното данни, нараствайки от 1,3135 до 1,3197 щатски долара. Единната европейска валута пък се понижи до двудневно дъно от 0,8919 паунда, след като в сряда поскъпна за кратко до 4-седмичен връх около 0,9012 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна