Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София вече работи първият център за недоносени деца и родителите им

Снимка: Гео Калев, Столична община
В София вече работи първият семеен център за недоносени деца и родителите им. Той се казва "Малки чудеса" и е създаден от Фондация "Нашите недоносени деца" с помощта на дарители. В центъра преждевременно родените бебета и техните родители ще получават различни услуги на цени, по-ниски от средните за страната.

Срещи с логопед, психолог, ерго- и музикотерапия за децата, консултации, лекции, съвети и тематични групи за родителите ще предлага новият център с капацитет 2000 деца годишно. Заплащането за услугите ще е по договорка с родителите и ще бъде съобразено с финансовите им възможности. Идеята е в Центъра грижата за недоносените деца да продължи и след изписването им от болницата и така проблемите им да бъдат решени навреме.

Василка Терзийска, майка на две недоносени близначки, дава идеята за създаване на Центъра. Тя очаква той да се приеме добре от майките и бащите:

Възможност за родителите да открият къде са тънките места, какво трябва да се работи с техните деца, кой трябва да работи с техните деца. Ще им даде възможност да се почувстват по-щастливи и по-уверени в себе си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна