Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер започва консултации с водещите политически сили в Германия

| обновено на 21.11.17 в 08:46
Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След неочаквания провал на предварителните разговори за ново правителство в Берлин, президентът Франк-Валтер Щайнмайер започва днес консултации с партиите, които не успяха да постигнат споразумение. Вчера държавният глава апелира към партиите да не прехвърлят политическата отговорност към избирателите, като по този начин даде ясен сигнал, че не подкрепя провеждането на нови парламентарни избори.

Германският президент все още се надява, че разговорите за съставяне на управляваща коалиция могат да бъдат подновени. Сигналите от четирите партии - ХДС/ХСС, либерали и Зелени - за сега обаче говорят друго. Днес следобед Щайнмайер приема председателите на партията на Зелените Симоне Петер и Джем Йоздемир, както и председателя на либералите Кристиян Линднер – партията, която демонстративно стана от масата на преговорите.

Подновяването на голямата коалиция между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц не е вероятно, имайки предвид категоричния отказ на партийния лидер. Нещо повече – Шулц отправи остра критика към Меркел за намерението й да не подава оставка след провала на коалиционните преговори.

Канцлерът от своя страна все още смята, че е възможен обрат в позицията на социалдемократите, които още в изборната нощ обявиха, че остават в опозиция.

Междувременно допитвания до избирателите сочат, че след провала на преговорите близо половината германци са за нови избори, всеки четвърти смята, че трябва да се продължи голямата коалиция, а привържениците на правителство на малцинството са малко по-малко от 20%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна