Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за МВР обсъждат депутатите

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще разшири правомощията на полицейските органи на Главна дирекция „Гранична полиция“, които ще могат да осъществяват оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна.

Законът за МВР влиза на второ четене в Народното събрание. С промените полицейските органи ще могат да съпровождат лица, за които е издадена заповед за краткосрочно настаняване, на основание Закона за чужденците в Република България. Ще се въведат и  допълнителни мерки за обезпечаване връщането на граждани на трети страни в съответствие с Директива на Европейския парламент.

Промени са направени и в Закона за защита при бедствия, с които е приведен размерът на глобите и имуществените санкции с тежестта на нарушението.

С цел ефективност при предотвратяване на корупционните практики се прецизират текстове, свързани с проверката на декларираните факти, както и текстове, въвеждащи времеви ограничения на проверките.

В началото на пленарното заседание депутатите ще разгледат на първо четене Закона за кредитните институции. Поправките предвиждат да се представят данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура. Така банките ще бъдат задължени да предоставят на БНБ информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличие на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50 на сто от капитала. Целта е да се усъвършенства банковият надзор.

Предстои да бъдат направени и персонални промени в някои комисии. От ГЕРБ предлагат бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев да стане член на две комисии - по външна политика и по бюджет и финанси. Новият председател Цвета Караянчева напуска Комисията за регионално развитие и по земеделие.

Разместване ще има и в групата на „Воля“. Заместник-председателят на парламентарната група Кръстина Таскова се оттегля от Комисията по финанси, за да се изявява в Здравната.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна