Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов разпореди на министрите да изпълнят препоръките на прокуратурата за безопасността на язовирите

Правителствата на България и Македония ще работят за поевтиняване на роуминга

| обновено на 22.11.17 в 13:13
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е получил писмо от главния прокурор Сотир Цацаров с информация за резултатите от проверката на състоянието на язовирите.

В началото на правителственото заседание Борисов е разпоредил на ресорните министри бързо да изпълнят препоръките на прокуратурата, свързани с безопасността на язовирите:

Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите последните години. Резолирал съм го до министрите на екологията, на икономиката, на МРРБ и до кмета на София, да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. За Бели Искър е препоръката по принцип.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че Прокуратурата работи по случая отдавна. Язовир Бели Искър е държавна собственост и е стопанисвана от "Софийска вода". Има нужда от реконструкция на язовирната стена. За целта през последните години са изготвени няколко проекта на различна стойност. Предстои областният управител на Софийска област да избере проекта за реконструкцията на язовирната стена:

Има проблеми, които са констатирани, и точно затова са и подготвени тези проекти, за да бъде укрепена и по-скоро реконструирана язовирната стена. Частична реконструкция е правена преди години - първи етап, и е необходимо да бъде довършена.

Правителството реши да предостави близо 47 милиона лева за подобряване на общинска инфраструктура. Шестнайсет милиона лева бяха отпуснати на общините за оптимизация на училищната мрежа и стимулиране на резултатите в училищата.
На днешното заседание беше взето и решението Петя Александрова да бъде новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя поема поста от Митко Симеонов, който беше избран за член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.
Правителствата на България и Македония ще работят за поевтиняване на роуминга, стана ясно от заседанието на МС.

Правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между ресорните министерства на двете страни. Документът ще бъде подписан утре, по време на заседанието на двата кабинета в македонския град  Струмица. С меморандума министерствата се договарят да насърчат мобилните оператори да сключат помежду си споразумения, които да доведат до трайно намаляване на цените на услугите в роуминг за крайните потребители. В момента те са сред най-високите в Европа - между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна