Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цените на петрола с близо 2% след нарушаване на петролните доставки от Канада за САЩ

Петролните цени се повишават с между 1% и 2% в началото на търговията в сряда след новината за временно драстично ограничаване на подаването на канадски петрол към САЩ посредством петролопровода "Кийстоун“.

Канадският оператор TransCanada Corp. заяви, че ще съкрати до края на ноември с поне 85% своите доставки на петрол за САЩ, равняващи се на около 590 хил. барела на ден. Тръбопроводът "Кийстоун", който свърза нефтените полета в канадския щат "Албърта" с американските петролни рафинерии, спря през миналата седмица временно подаването на петрол, след като се установи, че има изтичане, равняващо се на 5 хиляди барела в Южна Дакота.

Късно снощи Американският петролен институт (API) пък отчете изненадващо голям спад от 6,4 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 17-и ноември, докато средните прогнози бяха за доста по-скромно понижение с около и под 2 млн. барела.

Всичко това допринася за днешното рязко поскъпване на януарските фючърси на американския лек суров петрол с 1,85% към 57,98 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент поскъпват по-скромно с около 1% към 63,39 долара за барел. И двата типа петролни фючърси  все още се търгуват малко под техните върхове съответно от 54,23 долара за барел (от 8-и ноември) и от 64,27 долара (от 6-и ноември) - най-високи ценови нива от средата на 2015-а година.

Вниманието на инвеститорите на пазарите на суровини е насочено към очакваните по-късно днес (от 17:00ч.) официални данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ и дали те ще потвърдят, или не изненадващо слабите снощни данни на API.

И днес петролните цени продължават да намират подкрепа от полаганите от ОПЕК усилия за ограничаване на производството с цел решаване на проблема с глобалното свръхпредлагане на ценната енергийна суровина. Очаква се на предстоящата на 30-и ноември среща във Виена страните от ОПЕК и други водещи производители като Русия да се договорят за ново 9-месечно удължаване на споразумението за намаляване на добивите с 1,8 млн. барела на ден до края на 2018-а година (от настоящия краен срок на 31-ви март 2018-а). Това задържа стабилно цените на петрола сорт брент над нивото от 60 долара за барел.

Междувременно банката JP Morgan Chase представи своите петролни прогнози за 2018-а година, като тя очаква цените на петрола сорт брент да се движат в горния край на диапазона между 40 и 60 долара за барел при средна цена за годината от 58 долара за барел. Относно американския лек суров петрол, банката прогнозира средна цена от 54,6 долара за барел. JP Morgan посочи, че петролните пазари догодина ще бъдат балансирани благодарение на очакваното удължаване на споразумението за ограничаване на добивите, но добави, че без подобна мярка пазарите отново ще се окажат с излишък (с по-голямо предлагане отколкото търсене).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени