Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес русенци могат да се прегледат безплатно в рамките на националната кампания "Дишам спокойно"

Три хиляди и петстотин души в Русе са диспансеризирани с диагноза Хронична обструктивна белодробна болест, като броят на заболелите се увеличава постоянно. От днес русенци могат да се прегледат безплатно в рамките на националната кампания "Дишам спокойно".

По данни на Световната здравна организация, замърсеният въздух е водещ фактор за възникване на белодробните болести, а България не отстъпва по този показател. Само в Русенска област, където има белодробна болница и пет работещи със Здравната каса кабинети по специализирана медицинска помощ, диспансеризираните болни са 3500. Това обясни управителят на болницата д-р Светослав Дачев и допълни:

Основните причини са свързани с тютюнопушене и със замърсен въздух. Затова и тази кампания, в която участваме, фокусира вниманието на обществото върху местата със замърсен въздух, високо замърсяване на средата, в която работим, или градската среда.

Все още е проблем осигуряването на домашна кислородна терапия, тъй като тя не се поема от Здравната каса, а болните имат жизнена нужда от глътка въздух.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна