Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема в излизащите днес вестници е лошото състояние на язовирите в страната.
"Монитор" пише: "Всеки втори язовир у нас е опасен". Вестник "Труд" цитира данни от доклад на Върховната прокуратура, според които опасните водоеми са 295, като 81 от тях са пред авария и за това няма нито един глобен чиновник. 
В заглавие на първата си страница вестник "Сега" пише: "Опасните язовири станаха още по-опасни". Изданието коментира, че изкуствените хидросъоръжения са оставени да се рушат и през последните три години никой не си е мръднал пръста, за да контролира и санкционира собствениците им. Решението на предишното правителство на Бойко Борисов за водоемите да отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е на практика неизпълнимо. Стената на язовир "Бели Искър" е напукана и съоръжението застрашава София. Въпреки това никой не взема мерки за укрепването й, а институциите си прехвърлят отговорността. 
Вестник "Труд" цитира столичния кмет Йорданка Фандъкова, която признава, че язовир "Бели Искър" има констатирани проблеми. По думите й има изготвени няколко проекта, но няма единно становище кой е най-добрият.
В интервю за вестник "24 часа" македонският премиер Зоран Заев посочва: "Борисов ми е приятел" и допълва "стига вече с делбите - влекат ни към миналото". По думите му в момента бизнесът между България и Македония е за 600 млн. евро на година. Заев заявява още, че след като София и Скопие подписаха договора за добросъседтво, сега е време да се построят газови и пътни връзки между двете държави. 
"Рекордните 75 млн. лева ще похарчат българите по време на Черния петък, който тази година e на 24 ноември". Това сочат неофициални данни от сектора за банкови разплащания, цитирани от "Монитор".Тенденцията е всяка година сумата от голямото пазаруване на Черния петък да нараства. На фона на растящите обороти обаче се увеличават и проверките и санкциите, които налагат от Комисията за защита на потребителите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени