Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по околна среда с проект за надграждане на информационната система за управление на водите

Снимка: МОСВ

Изпълнителната агенция по околна среда представи проекта си за надграждане на информационната система за управление на водите. Системата осигурява поддържане на масивите от географски данни, свързани с управлението на водите и на зоните за защитата им.

Камелия Радева, изпълнителен директор на агенцията, обясни дали информацията ще помогне за намаляване на риска от наводнения:

В този си формат към настоящия проект не е предвидена дейност като ранно предизвестяване и предотвратяване на риска от наводнения, но системата може да бъде надградена с такъв модул. Разбира се, всяка една система е "жива" и има необходимост от модернизиране, надграждане. Бих казала, че настоящата система се явява ядрото за осъществяване на такава голяма идея и в този смисъл има много възможност да се работи по този въпрос.

Радева каза и за вземането на какви информирани реения помага тази система:

Решенията са свързани най-вече с това дали мерките, които са заложени в плановете за управление на речните басейни, са ефективни или не. Информацията, която ние ще събираме, обработваме и генерираме, ще ни дава възможност, първо, да се преценява ефективни ли са тези мерки, второ, ако не са, то да се даде предложенията за по-ефективни.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна