Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на германската икономика благодарение на износа и на корпоративните инвестиции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експанзията на германската икономика се ускори през третото тримесечие на годината благодарение на добър подем на износа с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на нарастване на корпоративни инвестиции, показва подробен доклад федералната статистика Destatis, потвърждаващ предварителната оценка, направена по-рано този месец.

Икономиката на Германия се разшири през третото тримесечие на 2017 година с 0,8% на тримесечна база след по-слаб растеж от 0,6% през периода април - юни и солидна експанзия с 0,9% в началото на годината.

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто.

Ценово коригираният растеж на БВП се ускори спрямо третото тримесечие на миналата година с 2,3% след слабо повишение с 1,0% през периода април - юни.

                                                                                                 Графики на БВП на Германия на тримесечна и на годишна база

Снимка

Според федералната статистика основен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия, тъй като германският износ през посочения период нарасна с 1,7% на тримесечна база, докато вносът се повиши по-скромно с 0,9 на сто.

В същото време растежът на бруто образуването на основен капитал (инвестициите) се забави до 0,4% от 1,5% през второто тримесечие, но бизнес инвестициите за машини и заводско оборудване нараснаха с 1,5%, допринасяйки с 0,1 проценти пункта към растежа на немския БВП през трите месеца до края на септември.

Разходите на домакинствата, които бяха един от основните двигатели на растежа през предходните тримесечия, обаче се свиха с 0,1% спрямо второто тримесечие, когато те се повишиха с 0,7 на сто. Правителствените разходи също не допринесоха за икономическия растеж, тъй като останаха на нивата от периода април - юни, когато се повишиха с 0,2 на сто.

Инвестициите в строителството пък се понижиха с 0,4% на тримесечна база, което означава, че този сектор на икономиката също не е допринесъл за добрия растеж през третото тримесечие и е сигнал, че строителният бум от предходните тримесечие сякаш започва да се изчерпва.

Днешните данни подчертават, че възстановяването на износа се е превърнал в основен двигател за икономическия растеж, който досега разчиташе най-вече на частното потребление, на държавните разходи, на процъфтяващият строителен сектор и на ниските лихвени нива.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!