Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Сред акцентите в днешния чуждестранен печат открояваме произнесената вчера доживотна присъда на бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич. Къде може да излежи присъдата си той - четем на страниците сръбския вестник "Блиц", който развива четири сценария за бъдешето на "касапинът от Босна". Вестник "Вечерне новости" пък дава гласност на изявление на Ратко Младич, предадено от сина му Дарко Младич. А именно, че "докато е жив, ще се бори да разкрие точната истина за борбата на сърбите". 
Руската преса коментира задържането в Южна Франция на един от най-богатите руснаци - сенатора от Дагестан Сулейман Керимов. Това е тревожен сигнал не само за него, но и за целия руски елит, обобщават от "Ведомости". 
Турският печат пък се фокусира върху  Тристранната среща в Сочи на президентите на Турция, Русия и Иран. Заглавията от Анкара са повече от красноречиви - "Историческа стъпка за мира в Сирия" ("Сабах");  "Нова епоха в Сирия" ("Миллиет"); "Тройна воля за решение" в Сирия ( "Стар"), "Напред към решение" ("Милят") и др. Само опозиционният вестник "Биргюн" извежда начело акцент, поставен от руският президент Владимир Путин. А именно - необходимостта от участие на "всички групи" в мирния процес за Сирия.     
А американската преса споделя бъдещите планове на Съединените щати, които смятат да запазят военно присъствие в Сирия и след разгрома на "Ислямска държава". По този начин те няма да допуснат там възстановяване на контрола от подкрепяните от Иран сирийски правителствени войски, пише вестник "Вашингтон пост".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна