Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 са вече случаите на заразени с хепатит А на територията на община Раковски

Снимка: БГНЕС

80 са вече случаите на заразени с хепатит А на територията на община Раковски, съобщи кметът Павел Гуджеров. 60 от тях са регистрирани в училищата и детските градини, като най-много са болните деца в кв. Генерал Николаево и село Чалъкови.

                   
Кметът на Раковски  подчерта, че са наложителни допълнителни мерки за справяне със заразата и уточни какво е предприела до момента общинската администрация , следвайки предписанията на здравната инспекция.                                                                             
Осигурили сме достатъчен брой контейнери за смет, осигурили сме дезинфекция на съдовете за събиране на отпадъци. Освен всичко друго сме пръскали в ромската махала на квартал "Генерал Николаево" с препарати на хлорна основа по улиците. Стараем се да се почистват нерегламентираните сметища, които изникват. Публикували сме материал на сайта за превантивни мерки за недопускане на зараза с хепатит А, но тези мерки не дават резултат. Явно се изисква нещо повече".                                                                 
В момента в Раковски се провежда среща с участието на представители на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората по образование в Пловдив. От РЗИ подчертаха, че всички заболели са хоспитализирани , контактните са обхванати от личните лекари с двукратни изследвания в рамките на инкубационния период. Издадени са предписания за засилен  контрол в училищата и детските градини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна