Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната възможност за решаване на политическата криза в Германия е в ръцете на Шулц

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата криза в Германия продължава, а последната възможност тя да бъде приключена най-скоро е в ръцете на социалдемократическата партия. Днес нейният лидер Мартин Шулц се среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, за да обсъдят евентуални възможни изходи от кризата.

Първоначално социалдемократите категорично отказваха всякакви разговори за ново участие в голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. На парламентарните избори те спечелиха едва 20% от гласовете – историческа загуба, от която партията предпочита да се съвземе, като остане в опозиция.

Провалът на коалиция "Ямайка" със зелените и либералите обаче постави социалдемократите в нова ситуация. Ако откажат опит да се разберат с християндемократите, вината за политическата криза ще е тяхна. Затова и гласовете сред членовете за това Мартин Шулц да оттегли отказа си и да влезе в преговори, се увеличиха. Президентът Щайнмайер също призова към поемане на отговорност.

Днес в медиите се заговори за съвършено нов вариант, който ще бъде обсъден – правителство на малцинството на Ангела Меркел, но с подкрепата на социалдемократите. Гласовете на християндемократи и социалдемократи в парламента са достатъчни за прокарване на решения и големи проекти.

След срещата си с Мартин Шулц президентът Щайнмайер ще разговаря и с представители на двете парламентарно представени партии, които не са канени за преговори – популистката "Алтернатива за Германия" и левицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна