Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно ускоряване на бизнес активността в еврозоната през ноември до 79-месечен връх

Икономиката на еврозоната продължава да набира скорост и последното тримесечие на годината, като бизнес активността през ноември достигна 79-месечен връх, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна рязко през ноември до 57,5 пункта при очаквания за стабилизация в октомврийското ниво от 56,0 пункта. Това представлява най-висока стойност на индекса от април 2011-а година насам и негово стабилно задържане в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 53-ти пореден месец (от средата на 2013-а година насам).

Солидното ускоряване на общата бизнес експанзията се дължи както на подобрение на активността в промишлеността, така и в сферата на услугите.

Промишленият PMI индекс нарасна през ноември до 60,0 пункта от 58,5 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от април 2000-а година насам и надвишавайки съществено осреднената прогноза на финансовите пазари за понижение на индекса към 58,2 пункта.

В същото време индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, скочи до 56,2 пункта от 55,0 пункта през октомври при прогноза за по-слабо повишение до 55,2 пункта.

Здравият растеж на индексите PMI през ноември поставят икономиката на еврозоната на пътя на нейното най-добро тримесечие от началото на 2011-а година, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес-икономист в IHS Markit. Досегашните данни за октомври и ноември предполагат, че БВП на региона ще нарасне през последните три месеца на годината с 0,8% спрямо третото тримесечие, отбелязвайки най-солиден подем от десет години насам, добави той.

По-рано днес Markit представи предварителни данни за бизнес активността през ноември в двете най-големи икономики на еврозоната, като те потвърждават, че Германия и Франция остават основни двигатели за растежа в региона на единната валута.

Общият PMI индекс на Германия се повиши до 57,6 пункта от 56,6 пункта през октомври, доближавайки неговия шест и половина годишен връх през септември от 57,7 пункта, докато аналогичният индекс на Франция нарасна от 78-месечен връх от 60,1 пункта спрямо 57,4 пункта месец по-рано.

Индексът, измерващ само промишлената активност в Германия, удари през ноември 81-месечен връх от 62,5 пункта спрямо 60,6 пункта през октомври, докато индексът в сферата на услугите напредна по-слабо до 54,9 пункта от 54,7 пункта през предходния месец.

В същото време агенция Markit отчете солиден подем както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите на Франция, като съответните PMI индекси се повишиха от 56,1 до 57,5 пункта (79-месечен връх) и от 57,3 до 60,2 пункта (78-месечен връх).

Днешните доста силни проучвания са предпоставка за добро темпо на икономически растеж и през 2018-а година, което предполага, че редица икономисти и анализатори, включително и тези в ЕЦБ, вероятно ще се ревизират техните настощи очаквания за известно забавяне на експанзията догодина. Данните на агенция Markit също така биха повдигнали въпроса около необходимостта от стимулиращите мерки на ЕЦБ и сякаш правят все по-вероятно окончателното приключване на програмата за "количествени улеснения" през септември 2018-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!