Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо ускоряване на британския икономически растеж през третото тримесечие благодарение на подем в потреблението

Икономиката на Великобритания отбеляза известно ускоряване на темпото си на растеж през третото тримесечие на годината в резултат на подобряване на разходите на домакинствата, но при забавяне на растежа на бизнес инвестициите, което предполага, че компаниите на Острова са предпазливи на фона на трудните преговори за Брекзит, показват неревизирани оценки на британската официална статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода юли - септември с 0,4% спрямо второто тримесечие на година, когато британската икономика нарасна с 0,3 на сто. На годишна база БВП на Великобритания нарасна за второ поредно тримесечие с 1,5%, отбелязвайки поредното си най-слабо представяне от средата на 2012 година и оправдавайки понижените в сряда прогнози на британските власти за икономическия растеж през цялата настояща година (до 1,5% от прогноза през март за растеж от 2 на сто).

В подкрепа на слабото подобряване на икономическата експанзия са разходите на домакинствата, които се повишиха с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато нараснаха, допринасяйки по този начин с 0,4 процентни пункта към общият икономически растеж. Държавните разходи пък се увеличиха с 0,3% след повишение с 0,1% през предходното тримесечие, оказвайки неутрално влияние върху данните за БВП.

Секторът на услугите нарасна през третото тримесечие с 0,4%, добавяйки 0,3 процентни пункта към общото представяне на британската икономика, докато растежът на бизнес инвестиции се забави до 0,2% от 0,5% през предходното тримесечие, което е сигнал, че несигурността, свързана с процеса на Брекзит и бъдещите търговски споразумения на Великобритания кара компаниите в страната да бъдат доста предпазливи.

Солиден скок с по 1,1% отбеляза както промишленото производство, така и общото индустриално производство, докато селското стопанство се разшири с едва 0,2 на сто.

Производството в строителната сфера обаче се свива за второ поредно тримесечие (понижение с 0,9% след спад с 0,5% през второто тримесечие), отнемайки 0,1 процентни пункта от растежа на британския БВП.

Износът през трите месеца до края на септември се сви с 0,7%, а вносът нарасна с 1,1%, като негативната нетна търговия отне 0,5 процентни пункта от общия икономически растеж.

Британската лира реагира леко негативно на днешните неревизирани данни за БВП, тъй като инвеститорите сякаш акцентират най-вече върху рязкото забавяне на растежа на бизнес инвестициите и на влошаването на строителството за второ поредно тримесечие. След данните на ONS паундът се понижи за кратко до 1.3284 долара преди да стабилизира малко над 1,3300 нивото. В същото време еврото задълбочи днешното си солидно възходящо, поскъпвайки с 0,35% към тридневен връх около 0,8910 британски лири.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна