Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четири лапи": Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания

Снимка: Марина Бенова

Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания. Това заяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" в Разград, където днес международен екип на организацията започна преглед на петте възрастни лъва в местния зоокът.

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обяви:

В момента правим едно цялостно проучване на ситуацията във всички зоопаркове в страната и засега това, което мога да кажа е, че по-голямата част от тях не отговарят на законовите изисквания, тоест има какво да се желае. Има наредба за зоопарковете, има и европейска директива, но за съжаление, все още голяма част от зоопарковете не отговарят на изискванията и е ред на Министерството на околната среда и водите да си свърши работата като контролен орган, тоест да притисне тези общини, които не желаят да приведат зоопарковете си в съответните изисквания, или да ги затворят, или да намерят някакво друго решение.

В частност за Разградския зоокът условията на живот не са подходящи за семейството лъвове. Затова за три от петте възрастни животни, както и за двете бебета лъвчета, формация "Четири лапи" ще търси нов дом.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна