Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха в подкрепа на приключване на делото на ЕК срещу БЕХ

| обновено на 24.11.17 в 12:10
Снимка: БГНЕС

Народното събрание на закрито заседание задължи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да защити националния интерес по делото срещу страната ни заради Българския енергиен холдинг (БЕХ). Европейската комисия води това дело заради господстващо положение на холдинга и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". По информация на "Хоризонт", народните представители с пълно единодушие са гласували в подкрепа на приключването на делото без признаване на нарушенията, за които се твърди, и без поемане на отговорност за тях, включително относно евентуална финансова санкция. Проектът за решение за предприемане на необходимите действия за приключване на делото е по искане на народните представители от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев.

С решението Народното събрание възлага на министър Петкова да предприеме всички необходими действия за защита на интересите на България и на дружествата БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", в това число и действия за обжалване на евентуално забранително решение.

Контролът по изпълнението на решението се възлага на ресорния заместник-министър председател Валери Симеонов.

Закритото заседание се наложи заради цифрите, които са били изложени по време на това заседание, които не са достояние на медиите.

След заседанието Таско Ерменков заяви:

Да бъдем полезни на държавата и да не допускаме излишни разходи на финансови средства. Когато има политическа воля за защита на национален интерес и национална сигурност, в това число и енергийна сигурност, виждате резултатите какви са.

Казаното в залата, протокол от заседанието и стенограмата ще бъдат класифицирана информация. Публично ще бъде само решението на Народното събрание, което ще бъде обнародвано в Държавен вестник.

Делото срещу страната ни бе заведено през април 2012 година от "Овергаз" заради отказан достъп до газопреносната мрежа. Европейската комисия настоя страната ни да продаде част от газовия си оператор "Булгартрансгаз", за да се увеличи конкуренцията на пазара. Това беше условие да се прекрати делото срещу Българския енергиен холдинг и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монополно положение, което можеше да струва на България санкция от 300 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна