Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза

Преговори за съставяне на правителвто на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза. Това стана ясно след заседание на лидерите на партията, което продължи цяла нощ. На него те са обсъдили срещата на председателя си Мартин Шулц с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Държавният глава е успял да убеди Шулц, че най-лошият вариант за Германия би бил нови избори и затова трябва да се изчерпят всички други възможности преди това.

Социалдемократите още не са решили дали биха преговаряли за участие в голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел или само биха гарантирали с гласовете си управление на кабинет на малцинството. Какъв е пътят, по който ще тръгне Германия, ще стане ясно другата седмица. Тогава Щайнмайер ще проведе преговори с председателите на парламентарните фракции в Бундестага и ще предложи варианти за изход от кризата.

Между 5 и 7 декември в Берлин пък ще се проведе конгрес на ГСДП, на който Мартин Шулц трябва да бъде прегласуван като председател на партията. Участниците в конгреса вероятно също ще бъдат питани за съгласие социалдемократите отново да участват по някакъв начин в управлението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна