Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБО: Банките от ЕС са намалили експозициите си във Великобритания след референдума за Брекзит

Банките в континенталната част на Европа намаляват трайно експозициите си във Великобритания след гласуването в подкрепа на Брекзит през юни миналата година и са загрижени относно законността на трансграничните финансови сделки, след като Обединеното кралство напусне ЕС, посочи в края на миналата седмица Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от агенция Ройтерс.

ЕБО заяви, че банките от останалите 27 страни-членки на ЕС вече са намалили експозициите на техните активи на Острова от малко над 1,9 трлн. евро към юни 2016-а година, когато се проведе британският референдум, до малко под 1,6 трлн. евро към юни тази година. В същото време техни задължения (пасиви) са намалели от точно под 1,7 трлн. евро до малко над 1,3 трлн. евро през същия 12-месечен период.

Спадът отразява главно рязкото намаляване на сделките с дериватни финансови инструменти, което може да се окаже тревожен сигнал за Лондон с оглед на неговата конкуренция с Ню Йорк като лидер в този глобален сектор за търговия.

ЕБО посочи в своя редовен доклад за оценка на риска, че банките са обезпокоени от "твърд" Брекзит, ако Великобритания, която е най-важният финансов пазар в ЕС, напусне Блока, без да бъде постигнато търговско споразумение.

Брекзит преговорите продължават да бъдат източник на политически риск за финансовия пазар на ЕС, тъй като "твърдият" сценарий може да доведе до значителни смущения в европейския банков сектор, отбелязва Европейският банков орган.

В едно от най-ярките предупреждения от страна на ЕБО се посочва, че основният повод за тревога сред банките е свързан с приемствеността на финансовите договори или възможността за изпълнение на поетите задължения, след като Великобритания вече няма да бъде част от правната система на ЕС.

Потребителите и фирмите от ЕС-27 биха могли да бъдат изправени пред отмяна, промяна или предоговаряне на финансови контракти, загуба на защита, смущения и финансови загуби, прогнозира ЕБО.

Важно е банките и техните контрагенти, както и потребителите и публичните власти да обмислят подходящи смекчаващи действия и планове за непредвидени ситуации, за да се справят с тези притеснения, заключва докладът на ЕБО за оценка на риска.

Агенция Ройтерс напомня, че Великобритания се надява на пробив през следващия месец в разговорите около развода с ЕС, който да доведе до преходни спогодби (след влизането в сила на официалния Брекзит на 29-и март 2019-а година) и очертаване на ново търговско споразумение, за да се избегне "твърд" Брекзит и да бъдат разсеяни съмненията относно дериватните и другите финансови договори.

Докладът на ЕБО подкрепя аргументите, направени от финансовото Лондонско сити, че континенталната част на Европа ще понесе толкова финансови загуби, колкото и самата Великобритания, при евентуален провал на преговорите за постигане на преходна сделка.

Европейският банков орган също така заяви, че банките на ЕС са все още в процес на подобряване на тяхната устойчивост на шокове и отслабване на планината от лоши дългов в размер на около 893 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна