Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на германски град, известен с това, че е приел много мигранти, беше нападнат с нож

Андреас Холщайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на германския град Алтена Андреас Холщайн оцеля след като беше наръган с нож във врата, съобщи Би Би Си. Има съмнения, че атаката е породена от либералната политика на кмета към имигрантите. Градът, намиращ се в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е добре известен с това, че е приел много повече от полагащата се квота мигранти. Полицията смята, че мотивът е бил политически. Кметът е от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

Свидетели, цитирани от германски медии, твърдят, че по време на атаката нападателят, който е задържан, крещял критики по повод политиката на кмета спрямо бежанците.

Меркел осъди атаката в Туитър, където написа: Възмутена съм от атаката с нож срещу кмета Андреас Холщайн и съм облекчена, че той вече може да се върне при семейството си. Изразявам своята благодарност на онези, които са му помогнали.

Алтена, където живеят около 17 000 души, спечели национална награда през май за успешното интегриране на мигранти. В града те се настаняват в нормални блокове, а не в мигрантски общежития. 

Холщайн заяви на пресконференция, че Демир Абдула - собственик на магазин за кебап, и неговият син, надвили нападателя. Той благодари и на съпругата на Абдула, която се обадила на полицията. Сигурен съм, че ако не бяха реагирали толкова бързо, нямаше да съм жив сега, сподели германският кмет.

Съобщава се, че нападателят е бил пиян и е използвал 30-сантиметров нож.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна