Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали хора след обилните дъждове, съобщиха от Националния оперативен щаб

Снимка: Ани Петрова, БНР

Повешените нива на реките в Югозападна България след обилните валежи вчера и днес станаха причини в две села да бъде обявени частично бедствено положение. В радомирското село Негованци са наводнени шест къщи, които се намирах в ниската част на населеното място. Едно семейство е било евакуирано. 
Придошлата река Бистрица стана причина частично бедствено положение да бъде обявено и в кюстендилското село Гърляно. Ситуацията вече е овладяна. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на неселението" и спасители работеха за отстраняване на проблемите при четири моста. 

Водите на Бистрица подкопали основите на 4 моста, които са укрeпени своевременно. С бетонови блокове се укрепва дясната част на моста от международния път за ГКПП-Гюешево, каза началникът на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев. Има паднали леки постройки в някои от дворовете. Няколко стълба от електропровода са съборени или наклонени, има скъсани проводници. 
Няма пострадали или застрашени хора, добави кметът Паунов. За тежка ситуация следствиие дъждовете съобщиха и от кризинсния щаб към общината в Дупница. На ул"Васил Разсолков" в кв. "Горна махала" в Дупница придошлата река Отовица отнесла подпорна стена на къща. Дворът е под вода. На място са пристигнали хората от кризисния щаб и от служба Пожарна безопасност. Взето е решение, с оглед опасността от падане на къщата, живеещите да бъдат евакуирани. Мъжът и жената предпочели обаче да отидат при свои близки. Дворовете на 6 къщи са отводени в с.Ваксево, община Невестино, която изпратила тежка техника на място, казаха от кметството.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че няма пострадали хора след обилните дъждове. Близо 150 са постъпилите сигнали за наводнени улици, дворове и запушени шахти. В областите, където дъждът все още не е спрял продължава наблюдението на водоемите.
Високи  са нивата на големите реки на територията на област  Благоевград, но все още са под критичните норми. Въпреки високите нива, сериозни разливи не се наблюдават.  Обемите на големите язовири и по-малките водоеми са в допустими и безопасни норми. 
През изминалото денонощие най-сериозни проблеми валежите създадоха в района на София. Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени. Общо  25 сигнала са получени през нощта в столицата за проблеми създадени от поройните дъждове. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отчете на съвещание при премиера, че няма застрашени хора в страната, както и че превантивните мерки са дали резултат.
Спокойно е вече и в София. Спокойно е и в Южна България, и в Югозападна България, където се изляха най-много дъждове, но всъщност най-много бяха в София. Знаете реките, които излязоха. Сега наблюдаваме само изхода на река Искър от София към Нови Искър. Надявям се, че няма да има и там проблеми. Очакваме до ранните часове на утрешния ден, че вече няма да има проблеми с оттоците от водите в София.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна