Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява се обстановката в Смолянско, два метра достигна нивото на Струма в Благоевградска област, ситуацията е овладяна в с. Гърляно

| обновено на 02.12.17 в 20:07
Снимка: БГНЕС

Усложнява се обстановката в Смолянско след обилните валежи. В село Смилян за последния един час нивото на река Сивинска се е покачило с повече от 50 сантиметра, опасното речно ниво застрашава наводнение на една къща, съобщава кметът Чавдар Чревенков:
Осем човека живеят в тази къща, дига сме правили, но това е недостатъчно, до преди малко валеше много обилно и водата се вдигна с 50-60 см.и вече прескочи една част от нещата. Дано да спре, иначе ако продължава така, не знам.  
През последните два часа валежите в Смолянска област са интензивни и нивото на реките чувствително се повишава. Всички институции са на крак.
В областния град в района на стадиона реката на няколко места прелива извън коритото, каза зам.областният управител Адриан Петров.
Което означава, че ако така се запази нивото на валежи, скоро трябва да бъдем много притеснени за ситуацията в града като цяло. Реките, шахтите, отвсякъде блика вода, по пътищата. В района на "Топливо" има около 25-30 см. до критичното ниво да прелее реката. В Смилян сутринта водата в една къща беше влезнала в двора на хората, след това нивото спадна, но в момента отново се вдига и е на критичния минимум. Благодарение на кмета и на живущите там бяха напълнени чували с пясък и докарана каменна маса с която да се попречи на реката да залее къщата на хората, която е на метър от самата река.

Два метра достигна нивото на река Струма в Благоевградска област. Това е само 60 сантиметра под критичното равнище на водата. Сериозно се е покачила и река Места. След 15,00 часа обаче не е регистрирано допълнително покачване на вод ите на двете реки. 
Няма опасност за хората и наводнения в населените места

Около обяд  водите на река Места излязоха от коритото си  и заляха част от земеделските ниви край Хаджидимово. Освен  притеснението на хората от  близките  къщи , местното население изрази недоволството си от  нерешения  проблем със скъсаната  преди две години дига на реката. Критична беше и обстановката над Банско, където се събират водите на  двете планински реки „Бъндерица“ и „Дамяница“, преди да влязат в коритото на градската река „Глазне“

През цялата нощ екипи с багери и друга  техника са укрепвали  бреговете,които периодично са били разрушавани от  приливните вълни, заради обилното топене на снеговете.  Сериозно  остава  положението в сатовчанското  село Осина, където има две активни свлачища- в населеното място и  под пътя за селото, част от който се  откъсна през феруари миналата година .  По думите на кмета на Осина Славчо Хаджиев всеки момент  може да поддаде и другата част на пътя, който е единствената връзка  на селото.  В областния кризисен щаб  не  е постъпила информация за бедстващи  хора, наводнени домове или критични ситуации с язовири и водоеми.  В района на разложкото село Баня и над град Сандански се е наложило укрепване на диги, заради паднали дървета и  големи наноси от камъни.

От началото на обилните валежи двете големи реки Струма и Места са покачили нивата си с два метра. За  област Благоевград утре е обявен жълт код.


Екипи на пожарната, спасители и аварийна група с тежка техника през целия ден се бориха с придошлите води на река Бистрица при кюстендилското село Гърляно, където беше обявено частично бедствено положение. Спасена е къщата на самотно живеещ болен мъж от селото, укрепени са основите на 4 моста, съобщи началникът на районната служба "Пожарна безопасност" комисар Светлин Георгиев.
Ситуацията е овладяна напълно, мостът на международния път I-6  за ГКПП-Гюешево и Македония е укрепен от дясната страна с бетонови блокове. Укрепен е и мост при Долно село, както и два моста от лек тип, така нар. пасарелки, по река Бистрица. Един екип и дежурен от общината ще контролират ситуацията в Гърляно през цялата нощ, лошото е, че на стъмване дъждът заваля отново.  Кризисният щаб и в Дупница беше на крак през цялото денонощие. Протече стената на изкуственото езеро в парк "Рила". За предприемане на дейности по задигане на изкуствените диги са се отзовали веднага жители от селото, които и участници в "доброволния отряд". Течът от езерото е спрян. 9 сигнала тази са получени за наводнени мазета и дворове на къщи от града и в селата. Съпрузи мъж и жена са евакуирани на ул. "Васил Разсолков" в кв. "Горна махала" в Дупница, след като  придошлата река Отовица е отнесла подпорна стена на къщата им. Дворът е под вода. Сигнали са получени и за наноси и скални маси по главен път Е-79, кооито са почистени. Пяднали скали са премахнати и на пътя Кюстендил -Дупница под Черна нива. 6 двора са отводнявани в с .Ваксево, където общината в Невестино изпратила багер, включил се  още един частен багер на механитааор от селото.
До ранния следобед падналите валежи в Кюстендилска са над 93 л. на кв. метър, дъждът продължи е вечерта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна