Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Франция иска да развива отношенията си с България в областта на отбраната, икономическото сътрудничество и образованието

Радев: Страни като България трябва да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана

| обновено на 04.12.17 в 19:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбраната, икономическото сътрудничество и образованието са трите области, в които България и Франция искат да развиват двустранните си отношения. Това посочиха президентите на двете държави след разговор в Елисейския дворец. 

Френският държавен глава Еманюел Макрон даде висока оценка на сътрудничеството с България и открои три важни сфери:

Искаме да развием двустранните отношения в три области. В отбраната имаме общи перспективи, за които ще работим заедно за конкретни резултати. По отношение на икономическото сътрудничество -  инвестициите в двете посоки да се увеличат през следващите месеци и  в областта на образованието и на висшето образование, искаме да имаме конкретни резултати по отношение на висшите служители.

Българското председателство на Съвета на ЕС догодина може да бъде в помощ на Франция и предложенията на Макрон за бъдещето на Европа, посочи президентът Румен Радев

Сигурността и отбраната бяха сред темите в разговорите на двамата президенти. Радев подчерта, че е важно страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана:

Споделяме вашите виждания, че тази отбрана изисква силна, обединена европейска отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството, и научните изследвания. И двамата очакваме задълбочаване на нашето двустранно сътрудничество, така че този потенциал да може да се разгърне на картата на Европа.

Радев каза още, че сигурността и миграционната политика ще бъдат и една от задачите на българското европредседателство догодина:

Една от задачите на нашето председателство на Съвета на ЕС е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с тази мигрантска криза. В това отношение нашето приемане в Шенген мисля, че няма какво повече да го обсъждаме. То е важен фактор за допринасяне за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна