Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дянков: Догодина трябва да влезем в ERM 2

Снимка: БГНЕС

Догодина България трябва да стане член на т.нар. "чакалня" за приемане в еврозоната. Това заяви Симеон Дянков, министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов.

Ако аз имам пожелание, което не вярвам да стане, но за председателството ни в началото на следващата година, това е влизане в  ERM 2 (Механизмът за обменни курсове, който е първата формална стъпка към еврозоната). Най-после да направим поне тази стъпка - сега ние, а и вече от там още 2-3 години да се подготвим за влизане в самата еврозона, добави той.

Според Дянков създаването на неравенство в регионите е резултат от неравномерното разпределение на парите от ЕС.

Големите пари и големите инвестиционни проекти се определят доста планово и доста централно. С тези големи пари в ръцете на правителството се създавало огромна възможност за корупция, добави бившият финансов министър.

В доклад Икономическият институт на БАН посочва, че за 10-те години членство в ЕС България се е провалила в земеделската, регионалната и демографската политика. Най–силно развитият сектор е финанси и застраховане. Докладът посочва, че демографските условия са пречка за висока производителност на труда и ускорено догонващо развитие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна