Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският премиер - изненадан и разочарован от Лондон

Лео Вардакар
Снимка: БТА

По неофициална информация, в навечерието на днешните разговори Еврокомисията и Обединеното кралство бяха постигнали договореност по две от трите условия на Брюксел - правата на европейските граждани на Острова и сумите, които Лондон ще заплати за Брекзита.

Ирландският премиер Лео Варадкар изрази изненада и разочарование, че Великобритания се е отклонила от договореностите, уреждащи свободата на движение между Република Ирландия и Северна Ирландия. На пресконференция в Дъблин, Варадкар заяви, че е постигнат съществен напредък в последните интензивни преговори, включващи гарантирането на мирното споразумение от Разпети петък. Той обаче допълни, че най-трудният въпрос е желанието на Ирландия да получи железни гаранции и писмено уверение, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия.

Като причина да не бъде постигната сделка днес се изтъква позицията на северноирландските юнионисти, които виждат в запазването на сегашното статукво по границата опасност за прекъсване на здравите връзки с Лондон. Мнозинството на Тереза Мей в британския парламент зависи от гласовете на 10-те юнионистки депутати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна