БЕХ е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН

| обновено на 05.12.17 в 18:08
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН. Част от данните обаче, които се отнасят до дружествата от холдинга и представляват търговска тайна, ще останат поверителни. 

Искането за разсекретяване на документите дойде вчера от екипа учени от академията, направили разработката за АЕЦ "Белене". 
Поводът бе, че според първоначалния вариант на доклада проектът не е жизненоспособен. В официално представения документ на доклада обаче вече има възможност атомната централа да е рентабилна. Това доведе до нападки срещу учените, че са променили изводите си под натиска на БЕХ и енергийното министерство. 

Очаква се документите да бъдат публикувани на интернет страницата на БАН.

Свързани новини
Проф. Александър Тасев

От БАН отрекоха да е имало натиск да променят доклада за АЕЦ "Белене"

Учените от БАН отрекоха да им е оказван натиск да променят заключенията в доклада за АЕЦ "Белене".  Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад , публикуван по-рано в "Болканлийкс",..

публикувано на 04.12.17 в 15:48
Още от категорията

Ердоган: Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута

Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута. За това призова турският президент Реджеб Ердоган.  Реджеб Ердоган избра Ерзурум, който има символично място в турската история, за първия си..

публикувано на 26.05.18 в 22:55
Турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган: Русия ни връща $1 млрд. за газ, доставен в периода 2015-2016 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че Турция и Русия са постигнали споразумение за отстъпка в цената на руския газ, доставен през 2015 и 2016 г., предаде БТА. „След дългите обсъждания бе постигнато споразумение за отстъпка в..

публикувано на 26.05.18 в 18:49

Гайл Тверберг: Поскъпването на петрола ще удари първо авиацията и туризма

Напрежението около споразумението за иранската ядрена програма доведе до увеличаване на цените на петрола, а това може да доведе до сътресения в множество ключови бизнес сектори. Още в понеделник изпълнителният директор на една от нискотарифните..

публикувано на 26.05.18 в 12:48
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Въпреки забавянето Европа успява постъпателно да либерализира газовия пазар

Все повече на "Газпром" ще му се налага да се съобразява с либерализацията на газовия пазар в Европа. Това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Събота 150":       "Ако се върнем през 2009..

публикувано на 26.05.18 в 11:13

Турската лира се срина до рекордни нива спрямо долара

Тревожни дни за турската икономика - стойността на паричната единица в страната продължава да пада и достигна до рекордно ниски нива спрямо долара. Властите в страната вече обявиха мерки за излизане от създалата се ситуация на фона на предстоящите..

публикувано на 26.05.18 в 10:45
Международен икономически форум в Санкт Петербург

Сделката между "Тотал“ и "Новатек“ предизвика интерес по време на Петербургския икономически форум

Сделката между френската компания "Тотал“ и руската компания "Новатек“ предизвика интерес. Французите купиха за два и половина милиарда долара 10% от проект на "Новатек“ за добиване на природен газ от Сибир и превръщането му във втечнен. На..

публикувано на 26.05.18 в 10:40

Еврото отчита загуби за шеста поредна седмица, доларът се търгува в нови върхове за годината

В края на работната седмица еврото се намира под нов силен натиск от продажби, след като към инвеститорските притеснения около формирането на новото италианско правителство се добавиха и опасения за политиката криза в Испания. Испанският..

публикувано на 25.05.18 в 17:36