БЕХ е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН

| обновено на 05.12.17 в 18:08
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН. Част от данните обаче, които се отнасят до дружествата от холдинга и представляват търговска тайна, ще останат поверителни. 

Искането за разсекретяване на документите дойде вчера от екипа учени от академията, направили разработката за АЕЦ "Белене". 
Поводът бе, че според първоначалния вариант на доклада проектът не е жизненоспособен. В официално представения документ на доклада обаче вече има възможност атомната централа да е рентабилна. Това доведе до нападки срещу учените, че са променили изводите си под натиска на БЕХ и енергийното министерство. 

Очаква се документите да бъдат публикувани на интернет страницата на БАН.

Свързани новини
Проф. Александър Тасев

От БАН отрекоха да е имало натиск да променят доклада за АЕЦ "Белене"

Учените от БАН отрекоха да им е оказван натиск да променят заключенията в доклада за АЕЦ "Белене".  Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад , публикуван по-рано в "Болканлийкс",..

публикувано на 04.12.17 в 15:48
Още от категорията

ОПЕК прогнозира балансиран пазар на петрола до края на 2018 година

ОПЕК очаква световният петролен пазар да постигне баланс между търсене и предлагане до края на 2018 година, тъй като споразумението с останалите производители за ограничаване на добивите намалява прекомерните складови запаси на петрол, въпреки че..

публикувано на 13.12.17 в 16:01

Евростат отчита рекордни нива на европейската трудова заетост през третото тримесечие на годината

През третото тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна нови рекордни върхове, като в същото време България е на четвърто място по най-добро темпо на растеж на заетостта спрямо предходното..

публикувано на 13.12.17 в 14:07

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия вече са възстановени

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия, където вчера при авария загина един човек, са възстановени, съобщиха от компанията "Газ Кънект". Управляващият директор на фирмата обяви, че линиите за транзит вече работят..

публикувано на 13.12.17 в 13:49

Увеличаване на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през октомври при негов спад в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз бележи известен подем през октомври след спада през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време обаче индустриалното производство в България се понижи с..

публикувано на 13.12.17 в 13:41

Слабо подобрение на заплащането на труда във Великобритания през октомври, но при рязко понижаване на заетостта

Трудовата заетост във Великобритания се понижи през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от повече от две години насам, докато номиналният растеж на заплатите се ускори слабо, но инфлационно-коригираните доходи останаха отново на..

публикувано на 13.12.17 в 12:47

Петролът поскъпва на фона на солиден спад на американските петролни запаси

В сряда петролните фючърси поскъпват с около и над един процент, следвайки оповестени късно снощи данни, които показаха доста по-съществен от очакваното спад на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица. Според Американския..

публикувано на 13.12.17 в 12:05

Изборът на демократа Дъг Джоунс за следващ сенатор от Алабама се отразява леко негативно на долара

Щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби, след като Републиканската партия загуби сенаторското си място в щата Алабама , което може да затрудни допълнително окончателното одобряване на законопроекта за мащабна данъчна реформа в..

публикувано на 13.12.17 в 10:39