БЕХ е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН

| обновено на 05.12.17 в 18:08
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН. Част от данните обаче, които се отнасят до дружествата от холдинга и представляват търговска тайна, ще останат поверителни. 

Искането за разсекретяване на документите дойде вчера от екипа учени от академията, направили разработката за АЕЦ "Белене". 
Поводът бе, че според първоначалния вариант на доклада проектът не е жизненоспособен. В официално представения документ на доклада обаче вече има възможност атомната централа да е рентабилна. Това доведе до нападки срещу учените, че са променили изводите си под натиска на БЕХ и енергийното министерство. 

Очаква се документите да бъдат публикувани на интернет страницата на БАН.

Свързани новини
Проф. Александър Тасев

От БАН отрекоха да е имало натиск да променят доклада за АЕЦ "Белене"

Учените от БАН отрекоха да им е оказван натиск да променят заключенията в доклада за АЕЦ "Белене".  Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад , публикуван по-рано в "Болканлийкс",..

публикувано на 04.12.17 в 15:48
Още от категорията

Росен Бъчваров: Новите правила за фискалните устройства ще намалят загубите за държавата

Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства са необходими, защото всяка година има над милиард преки загуби за фиска от злоупотреби, от укриване на оборота с най-различни трикове –..

публикувано на 21.08.18 в 10:15

Експертен поглед към последиците от фалита на „Олимпик“

Трябва да се провери дали българското и европейското законодателство регламентират възможността, след като са внасяни гаранционни вноски, по линия на свързаност с Гаранционния фонд и Обезпечителния фонд, да могат да се потърсят права за вече..

публикувано на 21.08.18 в 08:22

Седмицата започна с поскъпване на петрола

Новата работна седмица на международните пазари започна с поскъпване на петрола, обратно на тенденцията от миналия и този месец, съобщи Ройтерс. Фючърсите на северноморския сорт "Брент" надвишиха 72 долара, а американският лек суров петрол надмина 66..

публикувано на 20.08.18 в 23:28

Турция се жалва от Тръмп в Световната търговска организация

Турция е изпълнила заканата си да подаде жалба в Световната търговска организация срещу допълнителните мита, наложени от Съединените щати върху вноса на турски метали, съобщи Ройтерс. Съединените щати са най-големият вносител на стомана в света, а Турция..

публикувано на 20.08.18 в 20:28

Гърция излезе от продължилите 8 години спасителни програми за икономиката ѝ

Днес приключи гръцката одисея със спасителните програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Атина официално оставя зад гърба си кризата, заради която икономиката ѝ се сви с една четвърт след 2010-а, а безработицата надвишава 20..

обновено на 20.08.18 в 18:40
Дмитрий Песков

Песков: Налагане на санкции на Русия за "Северен поток" 2 е нарушение на международните търговски норми

Ако Съединените щати наложат санкции на Русия заради газопровода "Северен поток"  2, това ще е неоправдано нарушение на нормите на международната търговия.  Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод нов законодателен пакет от..

публикувано на 20.08.18 в 17:51

Добри Митрев, БСК: Проблемите на хората с увреждания се натрупват и решаването им става все по-трудно и сложно

"Темата за интеграцията на хората с увреждания е изключително чувствителна и отношението към нея до голяма степен е лакмус за зрелостта на едно общество". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Добри Митрев от..

публикувано на 20.08.18 в 16:09