БЕХ е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН

| обновено на 05.12.17 в 18:08
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е разрешил да бъдат публикувани докладите за АЕЦ "Белене", изготвени от БАН. Част от данните обаче, които се отнасят до дружествата от холдинга и представляват търговска тайна, ще останат поверителни. 

Искането за разсекретяване на документите дойде вчера от екипа учени от академията, направили разработката за АЕЦ "Белене". 
Поводът бе, че според първоначалния вариант на доклада проектът не е жизненоспособен. В официално представения документ на доклада обаче вече има възможност атомната централа да е рентабилна. Това доведе до нападки срещу учените, че са променили изводите си под натиска на БЕХ и енергийното министерство. 

Очаква се документите да бъдат публикувани на интернет страницата на БАН.

Свързани новини
Проф. Александър Тасев

От БАН отрекоха да е имало натиск да променят доклада за АЕЦ "Белене"

Учените от БАН отрекоха да им е оказван натиск да променят заключенията в доклада за АЕЦ "Белене".  Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад , публикуван по-рано в "Болканлийкс",..

публикувано на 04.12.17 в 15:48
Още от категорията

Германски експерт: Брекзит без сделка ще има катастрофални последици в няколко бранша

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация Дитер Кемпф, цитиран от "Ройтерс".  Британският премиер Тереза..

публикувано на 18.11.18 в 01:12
Симоне Романо

Италиански икономист: ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

Европейската комисия не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози, заяви в интервю за БНР италианският икономист д-р Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за догодина са прогнозни, а не..

обновено на 17.11.18 в 13:44

FITCH потвърди кредитния рейтинг на България - ВВВ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция FITCH потвърди кредитния рейтинг на България от ВВВ със стабилна перспектива. Агенцията обаче ревизира нагоре инфлационните си очаквания за страната от 2.8 на 3% за тази година. Растежът на икономиката ще бъде 3.7 на..

публикувано на 17.11.18 в 12:09
Бруно Льо Мер

Бруно льо Мер: Търговският спор между САЩ и Китай може да ескалира до нова Студена война

Френският министър на финансите Бруно льо Мер предупреди в петък, че търговският спор между Вашингтон и Пекин заплашва да се превърне в нова Студена война, предаде Асошиейтед прес. Говорейки на конференция в Париж за бъдещето на Световната..

публикувано на 16.11.18 в 17:51

Повишаване на американското индустриално производство за пети пореден месец

През октомври индустриалното производство в САЩ се повиши, макар и слабо, за пети пореден месец, тъй като по-доброто нарастване на промишленото производство успя да компенсира влошаването в минно-добивната промишленост и в областта на комуналните..

публикувано на 16.11.18 в 17:00
Херберт Дис (вдясно), генерален директор на

Volkswagen планира огромни инвестиции, за да изпревари Tesla в областта на безпилотните и електрическите автомобили

Надзорният съвет на Volkswagen AG даде зелена светлина на инвестиционна стратегия за десетки милиарди евро, с която германският автомобилен гигант има за цел да поеме водеща роля в технологиите за безпилотни и електрически автомобили, опитвайки се..

публикувано на 16.11.18 в 16:31

Срив на акциите на компанията Nvidia предвещават ново напрежение на американския технологичен пазар

Акциите на Nvidia Corp. се сриват с близо 18% на извънборсовата търговия, след като една от водещите компании за микрочипове представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие. Компанията отчете нетна печалба от 1,84..

публикувано на 16.11.18 в 15:43