И въздухът като ценообразуване

Снимка: БГНЕС

Според последния доклад на Европейската агенция за околната среда, близо четири пети от българите дишат опасен въздух. В Евросъюза цифрата е четири пъти по-малка.
Като прибавим този факт към положението в здравеопазването и качеството ни на съществувание изобщо, обяснението, че сме последни по житейска продължителност и първи по заболеваемост на континента е, както се казва, само логично.
Повече от половината от замърсяването на въздуха се пада на битовото отопление. Една от реалните и доказани по света алтернативи е възможната, поне по урбанистичен принцип, централна топлофикация с нетвърди енергоносители. В близкото минало топлоцентралите по повечето градове бяха евтино раздадени на силните на деня приятелски кръгове. Повече с намерение за последващо спонсориране на партийната дейност с парите на абонатите. На повечето места топлоцентралите, поне по документи, фалираха. Едно от обясненията е, че на повечето места потребителите отказаха, или не можеха да плащат сметките, неофициално натоварени с данъка партиен ангажимент.Още от категорията

От есента българите, които са работили или работят в Мароко, ще могат да ползват социалноосигурителните си права

От есента българите, които са работили или в момента работят в Мароко, ще могат да ползват социалноосигурителните си права. Това включва получаването на парични обезщетения за болест и майчинство, безработица, пенсии за стаж и възраст, инвалидни и наследствени пенсии. Социалните министри на България и Мароко ще подпишат в следващите месеци..

публикувано на 19.07.18 в 14:37

Повреда в кабел остави на тъмно площада в Перник

Повреда в подземен кабел остави на тъмно площада в Перник, а управителят на фирмата - изпълнител на проекта за реконструкцията му не намирал време да подпише протокола. Това съобщи кметът на Перник Вяра Церовска. Площадът в Перник беше реконструиран по проект за зелена и достъпна градска среда. Обектът е в гаранция и съгласно договора..

публикувано на 19.07.18 в 14:30

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло, Непразненци, Държава, Углярци, Мишеморков хан, Недоклан, Дупините и още много други. Тези села също имат..

публикувано на 19.07.18 в 14:10

Кризисен щаб ще координира действията по овладяване на заразните заболявания при животните

В Агенцията по храните започва да работи Национален кризисен щаб, който ще координира действията по овладяване на заразните заболявания при животните. Три са актуалните зарази, с които ветеринарните власти трябва да се справят - птичия грип, чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете.

публикувано на 19.07.18 в 14:05

Дезинфектират пътните артерии в Пловдивско срещу разпространението на чумата

Всички входни и изходни пътни артерии на Пловдивска област ще се дезинфектират, за да не се допусне разпространението на чумата по животните. Денонощни полицейски патрули ще следят за незаконно транспортиране на животни. Това се реши на среща за епизоотичната обстановка в областта. За обсъждане на ситуацията в региона утре в Пловдив пристигат..

публикувано на 19.07.18 в 14:02

Комисия от Община Крумовград започва оглед на щетите след падналата в района градушка

Комисия от Община Крумовград започва оглед на щетите след падналата в района градушка. Засегнати са около 3 000 декара насаждения. Според местните жители ледените зърна са унищожили 80 на сто от продукцията. Подадените заявления за обезщетения са над 100. „Нямаше щети, счупени прозорци и така нататък, да кажем на коли, но на растенията е..

публикувано на 19.07.18 в 13:58

Прокуратурата внесе за четвърти път обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова

Прокуратурата внесе за четвърти път в съда обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Той беше връщан два пъти на Софийския градски съд и един път на Специализирания наказателен съд заради съществени процесуални нарушения. Ченалова, която бившият посланик на Франция Ксавие дьо Кабан нарече "гнила ябълка" в съдебната ни система и беше..

публикувано на 19.07.18 в 13:42