Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И въздухът като ценообразуване

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Според последния доклад на Европейската агенция за околната среда, близо четири пети от българите дишат опасен въздух. В Евросъюза цифрата е четири пъти по-малка.
Като прибавим този факт към положението в здравеопазването и качеството ни на съществувание изобщо, обяснението, че сме последни по житейска продължителност и първи по заболеваемост на континента е, както се казва, само логично.
Повече от половината от замърсяването на въздуха се пада на битовото отопление. Една от реалните и доказани по света алтернативи е възможната, поне по урбанистичен принцип, централна топлофикация с нетвърди енергоносители. В близкото минало топлоцентралите по повечето градове бяха евтино раздадени на силните на деня приятелски кръгове. Повече с намерение за последващо спонсориране на партийната дейност с парите на абонатите. На повечето места топлоцентралите, поне по документи, фалираха. Едно от обясненията е, че на повечето места потребителите отказаха, или не можеха да плащат сметките, неофициално натоварени с данъка партиен ангажимент.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна