И въздухът като ценообразуване

БГНЕС

Според последния доклад на Европейската агенция за околната среда, близо четири пети от българите дишат опасен въздух. В Евросъюза цифрата е четири пъти по-малка.
Като прибавим този факт към положението в здравеопазването и качеството ни на съществувание изобщо, обяснението, че сме последни по житейска продължителност и първи по заболеваемост на континента е, както се казва, само логично.
Повече от половината от замърсяването на въздуха се пада на битовото отопление. Една от реалните и доказани по света алтернативи е възможната, поне по урбанистичен принцип, централна топлофикация с нетвърди енергоносители. В близкото минало топлоцентралите по повечето градове бяха евтино раздадени на силните на деня приятелски кръгове. Повече с намерение за последващо спонсориране на партийната дейност с парите на абонатите. На повечето места топлоцентралите, поне по документи, фалираха. Едно от обясненията е, че на повечето места потребителите отказаха, или не можеха да плащат сметките, неофициално натоварени с данъка партиен ангажимент.Още от категорията

Прокуратурата проверява дали таксата за детските градини в Хасково може да е 1 лев

Истински хаос настъпи в Хасково с плащането на таксите за детските градини след решение на общинския съвет през февруари да намали таксите на 1 лев вместо дотогавъшните 25 лв плюс по 3,30 лв на ден на дете за храна. Кметът Добри Беливанов сезира прокуратурата заради това решение, а насрещно действие до прокуратурата направи и председателят на..

публикувано на 22.03.18 в 09:52
Елизабет I

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи” ІІ: Жените в Англия и Великобритания

В поредното ни издание ви разказахме за жените, влияели върху политическия живот в Англия и за жените - кралици и майки на крале във Великобритания... Каква е била Алианор - кралица в две кралства, успешно развела се с френския крал Луи VІІ и успешно омъжила се за английския крал Хенри ІІ... Как Ан Болейн става кралица и каква е ролята й за..

публикувано на 22.03.18 в 09:50
банкнота 0 евро

Банкнота от 0 евро за 200-годишнината на Карл Маркс

В родния град на Карл Маркс Трир отпечатаха банкнота от 0 евро в чест на 200-годишнината от рождението автора на Комунистическия манифест. Философът е роден на 5 май 1818 година. Тогава градът е бил в Прусия, сега е в германската провинция Райнланд-Пфалц. Банкнота е отпечатана от „Трир туризъм и маркетинг“ и не е платежно средство,..

публикувано на 22.03.18 в 09:43

Явор Алексиев, ИПИ: Двама от всеки трима души в работоспособна възраст вече работят

Данните за пазара на труда през 2017 година са  оптимистични. В групата на 15-ти 64-годишните – активното население, достигаме рекорден коефициент на заетост.  Вече двама от всеки трима души в България в работоспособна възраст работят. Безработицата продължава да намалява. Все още не е достигнала най-ниското ниво, отчетено малко преди кризата, но..

публикувано на 22.03.18 в 09:30

Опасно време в цялата страна

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 18 области в Северна България , както и за София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област. Жълт код е в сила за останалата част от страната като предупреждението там е за валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Нивото на Дунав се следи непрекъснато. В общините по..

обновено на 22.03.18 в 09:26
Монахът Мартин Лутер

Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността, причините и следствията на Реформацията разговаряме с проф. Румен Генов, най-изтъкнатия български..

публикувано на 22.03.18 в 09:15

Пребиха и ограбиха студентка в София

21-годишна студентка е била пребита в столичния квартал "Студентски град" рано тази сутрин. Нападението е било е с цел грабеж. Сигналът за нападението е подаден минути преди 06.00 часа тази сутрин. Двамата извършители са заплашили младата жена с огнестрелно оръжие, най-вероятно пистолет. След това са я пребили и са взели личната й..

публикувано на 22.03.18 в 09:00