Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неонатологията във великотърновската болница получава два апарата от "Българската Коледа"


Повече от хиляда новородени преминават годишно през отделението по неонаталогия  в областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново над 200 от бебетата са недоносени или с нормално тегло, но с различни заболявания. Тази година от кампанията "Българската Коледа" отделението получи два апарата за обгрижване на бебетата.

Всички новородени, които преминават през неонатoлогията, се нуждаят от апаратно наблюдение  на основните жизнени функции. Специализираното отделение има пет монитора, които са или стари, или не могат да проследяват едновременно всички жизнени функции на бебетата. От "Българската Коледа" то получи монитор за основни жизнени функции, разказва началникът на отделението д-р Кина Николова:

Мониторът за изследване на жизнените функции на новородените, с него ще отчитаме сърдечна честита, сатурация на кислород, дихателна честота. Можем да измерваме и кръвно налягане на новородените бебета. Този монитор, който ние получаваме от "Българската Коледа", ще се използва за интензивни деца и за деца преминаващи през сектор "Специални грижи".

От жизнена необходимост е и вторият апарат, който отделението получи от "Българската Коледа". Той е за неинвазивно измерване на кръвен билирубин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна